Több helyszínen is folytattak őssejtkezelést

Jelenleg Magyarországon nincs kiadott engedély az őssejttel végzett emberi kutatásokra - közölte az Egészségügyi Minisztérium szerdán az őssejt botrány kapcsán.

A világon sehol sem alkalmazzák terápiásan és rendszerszerűen ezt a beavatkozást, csupán kísérletek és kutatások folynak. Az emberen végzett orvostudományi kutatásokról szóló rendeletben foglalt szabályok alapján az Egészségügyi Tudományos Tanács kutatásetikai bizottsága engedélyezhet orvosbiológiai őssejtkutatást. Engedély hiányában nem folytatható kutatás - tette hozzá a tárca.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

Az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést; az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.

Közölték, hogy az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt.

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának az engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában és a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.