Orvostanácsok süket füleknek

A magyarok, különösen a budapestiek nem hallgatnak az orvosra, kontrollra pedig még kevésbé szeretnek visszajárni.

A magyar felnőtt lakosság negyede nem tartja be az orvosi utasításokat, a kezelés alatt állók közül pedig csak minden második megy vissza kontrollvizsgálatra orvosához – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből. A legbátrabban az egészségügyi témákra fogékony emberek módosítanak önállóan az előírt terápián, és jellemzően az idősebbek azok, akik még ragaszkodnak a szakember útmutatásához.

Megállapítható az is, hogy a fővárosiak körében nagyobb azok aránya, akik megszegik az orvosi utasításokat. A megkérdezettek kevesebb, mint fele (47 százalék) megy csak vissza kontrollra egy-egy akut betegség, például megfázás után orvosához.

Zömében az idősebb, alapfokú végzettséggel rendelkezők veszik legkomolyabban a kontrollvizsgálat fontosságát, bár az egészségügy iránt érdeklődők körében is nagyobb az aránya a kontrollra járóknak az átlagnál.

A 18 és 25 év közöttiek 17 százaléka soha, 21 százalékuk csak ritkán megy vissza egy akut betegség után orvosához. A rendszeres gyógyszerszedők körében viszont jóval magasabb a kontrollra járók aránya, 57 százalékuk minden alkalommal visszamegy orvosához.

A gyógyszert szedők egynegyede nem tartja be az orvosi utasításokat. (Ez azért is probléma, mert nem pontosan adagolt gyógyszerek nem váltják ki az elvárt gyógyító hatást, sőt nő a kockázata a szövődmények kialakulásának, illetve mellékhatások jelentkezhetnek.) A hazai felnőtt lakosság 45 százaléka folyamatosan szed valamilyen gyógyszert, egynegyedük azonban nem tartja be az orvos utasításait.

A fiatalabbak (26-35 év közöttiek) körében még rosszabb az utasítást megszegők aránya: a fiatalok 44 százaléka szegi meg az utasításokat és csak 28 százalékuk egyeztet erről orvosával.

Külön figyelmet igényel, hogy sajnos a krónikus betegek körében sem jobb az utasítást betartók aránya az átlagosnál, csak 73 százalékuk tartja be maradéktalanul az orvosi javaslatot, míg az utasítást megszegők mindössze 15 százaléka egyeztet erről orvosával.

A folyamatosan gyógyszert szedők 81 százaléka megy vissza orvosához az általa szedett készítménnyel kapcsolatosan a szakember által adott időpontban. Ebben a betegkörben is jellemző továbbá, hogy a 26-35 év közötti, jellemzően felsőfokú képzettségűek, illetve lakóhely szerint a fővárosiak veszik legkevésbé komolyan az orvosi kontroll fontosságát.

A Szinapszis Kft. egyébként rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát, egészségügyi témákban való jártasságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.