Orvosok a gyógyszergyári bérlistán

Több ezer orvosnak fizetett a Pfizer a gyógyszerek klinikai vizsgálatáért illetve szakmai tanácsadásért - a gyógyszergyártók között elsőként jelentettek ilyen adatot az Egyesült Államokban. A magyar orvosokról a cég nem hozott nyilvánosságra ilyen adatokat, mert őket egyelőre magánjogi szerződések védik.

A világelső amerikai gyógyszercég, a Pfizer bejelentette, hogy 2009 júliusa és decembere között 35 millió dollárt - közel 7 milliárd forintot - juttatott mintegy 4500 orvosnak és kutatónak az Egyesült Államokban - adta hírül az MTI csütörtökön. Az összeget különböző jogcímeken, például konferenciákon való részvételi költségekre, szakmai tanácsadásra és a Pfizer által kifejlesztett gyógyszerek klinikai próbáinak elvégzésére kapták az orvosok.

Mintegy 1500 egészségügyi szakembernek fejenként átlagosan 5 ezer dollárt fizetett a cég szakmai tanácsadás címén, 2800 orvos pedig egyenként átlagosan 3400 dollárt kapott előadói díja kompenzálásaként (a Pfizer gyógyszereiről számoltak be konferenciákon). A legjobban fizetett orvos 150 ezer dollár körüli összeget kapott a tavalyi év második felében.

Lapunknak Rékassy Balázs, a cég hazai képviseletének kommunikációs igazgatója azt mondta: a cég saját honlapján tette közzé ezeket az adatokat és ezzel a Pfizer a gyógyszercégek közül elsőként lépett, hogy átláthatóbbá váljék a támogatási politikája. A hazai gyógyítókkal kapcsolatban még nem jelent meg ilyen beszámoló, csak az alapítványoknak illetve a társadalmi szervezeteknek adott juttatások nyilvánosak. Rékassy Balázs szerint Magyarországon azért nem közölhetikaz orvosok nevét és a juttatásaik összegét, mert ezeket magánjogi szerződések védik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.