Orvos a zsebben

Az ezer sebből vérző magyar egészségügy egyik menekülési útvonala lehetne a modern kommunikációs eszközökkel támogatott távfelügyelet és gondozás. A betegek úgy érezhetnék magukon az orvosok óvó tekintetét, hogy közben nem terhelnék a rendszert, amely úgysem képes kiszolgálni őket – derült ki a Telenor második jövőkutató szimpóziumán.

A hétfői fórumon az előadók azt feszegették, miként alakíthatja át az internet és a mobiltechnológia az egészségügyi ellátórendszert.

A cég ismertette saját kutatását, amelyben a világ 12 országában, közte Magyarországon is vizsgálta, hogy m-egészségügyi (mHealth, Mobile Health) technológiák alkalmazása hogyan befolyásolná az egészségügyi ellátórendszereket. A kutatásból kiderült: hogyan takaríthat meg Norvégia 1,5 milliárd eurót az idősgondozásban távfigyelő megoldások segítségével, vagy miként csökkentheti Magyarország 40 ezerrel a kórházban töltött éjszakák számát bizonyos betegek távkezelésével. A hazai kísérlet során Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt kórházának 120 magas vérnyomással és cukorbetegséggel küszködő páciensét vonták be a Magyarországon zajló kutatásba. A beteg által mért vérnyomás-, vércukorértékeket az eszköz rögzítette és elküldte a kezelőorvosnak, aki az adatokból eldönthetne, van-e szükség azonnali segítségre, személyes találkozásra. A kísérleti időszak alatt a betegek 50 ezer mérést végeztek. A programmal – a Telenor állítása szerint – a hazai egészségügy 40 ezer kórházban töltött éjszakát takaríthatna meg. A rendezvényen kiderült az is, hogy a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató központja HealthTrack néven okostelefonokra olyan programokat készített, amelyekkel bárkinek saját személyi edzője és dietetikusa lehet. Ehhez lényegében nincs is másra szükség, mint a programra és néhány érzékelőre, amelyek képesek mérni bizonyos életfunkciókat.

A rendezvényen a mobilszolgáltató több távdiagnosztikát és kezeléstámogató mhealth eszközt is bemutatott: így például biztonsági riasztókat, esés- és mozgásérzékelőket, melyek főként az idősgondozásban jelenthetnek segítséget. Ezekkel a távfigyelő megoldásokkal az idősek tovább élhetnek saját otthonukban, kevésbé lesz szükségük kórházi ápolásra, hiszen a mobil alkalmazásokkal szinte állandó kapcsolatban lehetnek orvosukkal, aki minden egészséget befolyásoló változásra azonnal tud reagálni. Eldöntheti, szükség van-e orvosi ellátásra, vagy nincs jelentősége a megváltozott paramétereknek, vagy csak a gyógyszerek terápiás dózisán kell netán változtatni.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.