Orvos-abszurd: özönlenek ide a hallgatók, menekülnek a tanárok

Újabb adat a magyar egészségügy abszurd helyzetére: közel hétszeres a túljelentkezés a Pécsi Tudományegyetemen a német nyelvű orvosképzésre. Az egyetem érdekelt lenne abban, hogy a fizetős képzésbe minél több külföldi hallgatót bevonjon, de mára elfogytak a tanárok.

Közel hétszeres a túljelentkezés a pécsi német nyelvű képzésre az orvoskaron, azonban egyre kevesebb az oktató, akik taníthatnák őket - írja a bama.hu.

A Pécsi Tudományegyetemen belül az Általános Orvostudományi Karon tanul a legtöbb a külföldi diák – ám a jelentkezések számát ismerve még ez is emelkedhetne.

– A kétszázhúsz német helyre közel ezerötszázan próbálnak bejutni – tudta meg a megyei hírportál dr. Miseta Attilától, a kar dékánjától. – Ennek egyebek mellett az az oka, hogy július elsejével életbe lépett a hadkötelezettség eltörléséről szóló törvény Németországban, és így rengeteg fiatal próbál gyorsan valami helyet találni magának.

Ez a „hely” lehetne a pécsi orvosképzés is, ám úgy fest, a kar egyelőre nem tud újabb hallgatókat felvenni.

- Az orvoselvándorlás napi szinten érezteti hatását: egyre kevesebb az oktatónk – mondta el Miseta Attila. – Azok a tanárok, akik jól beszélnek egy nyelvet, könnyebben találnak munkát külföldön. A legfrissebb adataink szerint az orvos-hallgató arány jelenleg csaknem háromszor rosszabb, mint volt nyolc évvel ezelőtt. Ilyen körülmények között pedig nem vállalhatunk be jelentős létszámbővítést, hiszen ezek a diákok nagyon komoly pénzeket fizetnek azért, hogy itt tanulhassanak, így nyilván el is várják a minőségi oktatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.