Országszerte tisztább a levegő

Jelentősen javult a levegő minősége országszerte vasárnapra. A szálló por magas koncentrációja miatt már csak két település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

A fővárosban vasárnap reggel 6 órától visszavonták a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt megszüntették a szombaton elrendelt forgalomkorlátozó intézkedéseket. Ugyanakkor Tarlós István főpolgármester ugyanettől az időponttól - további intézkedésig - elrendelte a tájékoztatási fokozatot.     

Salgótarjánban is megszűnt a szmogriadó, ott már a tájékoztatási fokozatot sem kellett elrendelni.     Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképén már csak Tatabányát és Székesfehérvárt jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. Ezen helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.       A levegő minősége az egészségtelen kategóriába sorolható Győrben, Százhalombattán és Putnokon - ezeket narancssárgával jelölték -, itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.         

Tíz településen is, már csak kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Budapest, Tököl, Dunaújváros, Sopron, Veszprém, Várpalota, Pécs, Salgótarján, Sajószentpéter és Kazincbarcika. További kilenc települést jelöltek kék színnel, eszerint Szeged, Szolnok, Vác, Eger, Miskolc, Hernádszurdok, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője elfogadhatónak minősül az OKI tájékoztatása szerint.     

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.