Országszerte támad az influenza

A soproni kórházban teljes körű a látogatási tilalom, a győri és a mosonmagyaróvári kórházban pedig látogatási korlátozást rendeltek el az influenzaszerű megbetegedések emelkedése miatt. Mindeközben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megháromszorozódott az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma.

Kiss Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei helyettes tiszti főorvos szerdán arról tájékoztatott: a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészeti-nőgyógyászati, továbbá csecsemő- és gyermekosztályán, illetve az intenzív osztályon egy beteg egyidejűleg csak egy látogathatót fogadhat. Mosonmagyaróváron a látogatási időt korlátozták, délután 4 és 6 óra közötti időszakra.

Influenza elleni védőoltás
Móricz Simon 2011.01.26. Digitális 2011. január 26. Influenza védőoltás. illusztráció. Fotó: Móricz Simon

A napokban öt új beteg került kórházba influenzás tünetekkel. Két esetben a H1N1 vírust azonosították. A megyében tovább emelkedett a betegek száma. A legutóbb - százezer lakos közül - 767-en betegedtek meg, míg két héttel korábban ez a szám 388 volt.

A legtöbben a Sopron-fertődi kistérségben betegedtek meg, ott százezer lakosból több mint ezer küszködik influenzaszerű tünetekkel. A betegség a gyerekek számára jelenti a legnagyobb veszélyt, ezt jelzi, hogy a megbetegedettek 40 százaléka 14 év alatti. A Sopron-fertődi kistérségben gyermekközösségeket is érint a járvány: négy óvodában, illetve iskolában a gyerekek több mint 30 százaléka hiányzik.

Az ország másik végében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is egyre nagyobb gond a járvány: a múlt héten háromszorosára emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma; a 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 4. héten a megyében körülbelül 1300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tájékoztatta a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve szerdán az MTI-t.

Papp Erzsébet epidemiológiai osztályvezető főorvos közlése szerint a megyében a legtöbb megbetegedést a szerencsi, a bodrogközi, a sárospataki, a sátoraljaújhelyi és a tokaji kistérségi népegészségügyi intézet területén jelentették, ezt követi a tiszaújvárosi, a mezőcsáti és a mezőkövesdi terület.

A betegek 35 százaléka 14 év alatti, túlnyomó részük - 74 százalékuk - iskoláskorú. Legérintettebb a 10-14 éves (40 százalék) és a 6-9 éves (34 százalék) korosztály. A 15 év felettiek közül a legérintettebb a 35-59 évesek korosztálya (39,4 százalék), őket követi a 15-24 évesek korcsoportja, míg a legkevésbé érintettek a 60 év felettiek.

A 4. heti kórházi jelentések alapján tizenegy embert ápolnak kórházban influenzaszerű tünetekkel. Közülük senki nem szorult intenzív ellátásra, gépi lélegeztetésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.