Őrségváltás a pártállami iratok felett: "Kilóg a ló"

Magyar Nemzeti Levéltár néven gyúrják egybe az országos levéltári hálózatot a kormány tervei szerint. A párttörténeti iratokat államosítják, mostani "őrzőiket" kiköltöztetik.

A parlament kulturális bizottságának ülésén kiderült, hogy "kiemelt kormányati érdeknek nyilvánították a levéltári anyag védelmét és gyarapítását", ezért szervezik át a megyei és az országos levéltárak hálózatát, központosítják szervezeti rendszerét. Hammerstein Judit helyettes államtitkár szerint az átrendezés egy egységes, számonkérhető és átlátható rendszer kialakítását célozza, az ellenzék szerint viszont sokkal inkább a központosítást és a magánlevéltárak felszámolását.

Gál András Levente kormánybiztos szerint a levéltárak esetében "nem rossz szó a centralizálás". A levéltárak alulfinanszírozottak, a jelenlegi fenntartónál nincs elég forrás. A költségvetési támogatás és a létszám jelentősen csökkent, az őrzött iratok mennyisége pedig csak nőtt – "közbe kellett lépnie az államnak". Hangsúlyozta, hogy az intézmények szakmai függetlenségét, gazdasági önállóságát a törvénymódosítás megengedi, de nyitottak a "javításra".

A levéltári törvény módosítása többek között a Politikatörténeti Intézet (PTI) sorsát is érinti, amely vezetője a baloldali szellemi műhely elleni politikai támadásként értelmezte, hogy államosítják a náluk őrzött iratokat, egyúttal ki is költöztetik őket a leendő Kúria épületéből. Novák Előd (Jobbik) üdvözölte, hogy "a kipróbált bolsevikokból álló intézetet kinyírják" a törvényjavaslattal, az egész átalakítást pedig ijesztő centralizációnak nevezte. Hiller István is fölöslegesnek mondta az átalakítást, ami ráadásul szembemegy a hagyományokkal, az előnyei viszont nem látszanak.

Földes György, a PTI vezetője viszont feleslegesnek nevezte a – náluk őrzött – szakszervezeti, párttörténeti iratok államosítását, és jelezte, hog jogorvoslattal fognak élni. A törvénytervezettel ugyanis az állam elveszi a magánlevéltárban őrzött iratok egy részét, amit ők 22 év munkájával gyűjtöttek össze. Azzal kapcsolatban, hogy ezzel egyidejűleg kiköltöztetnék őket az Alkotmány utcából, Földes úgy fogalmazott: "nem a lóláb lóg ki, hanem a ló maga". Rossz kormányzati üzenet volna, tette hozzá, hogy nincs szükség baloldali szellemiségű műhelyekre – a költöztetés és a párttörténeti iratok államosítása ugyanis szerinte ezt üzeni. A kormányoldalról elutasították, hogy a PTI elleni támadást jelentene a törvénytervezet; L. Simon László fideszes bizottsági elnök és a kormány képviselői is biztosították az aggódókat, hogy óriási szükség van baloldali tuományos műhelyekre is, és hogy milyen remek munkát végzett a PTI – de ettől függetlenül költöznie kell, az iratokat pedig átadnia a Magyar Nemzeti Levéltárnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.