Oroszok újítják fel a 3-as metró szerelvényeit

Az orosz Metrowagonmash cég nyert a budapesti 3-as metró szerelvényeinek korszerűsítéssel egybekötött felújítására, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállítására kiírt tenderen - közölte a BKV Zrt. szerdán az MTI-vel.

A bírálóbizottság megállapította, hogy a Metrowagonmash ajánlata - hiánypótlás után - mindenben megfelel az ajánlattételi felhívás és az ajánlattételi dokumentáció előírásainak.

Az egyetlen érvényes ajánlatot adó orosz cég 219,1 millió euróért (69 milliárd forint) végzi el a 37 darab, hat kocsiból álló szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év.

A tender iránt először huszonkét cég érdeklődött, majd határidőben hét nyújtott be jelentkezést. A hiánypótlások után öt jelentkező - az észt Skinest Rail, a cseh Skoda Transportation, a francia Alstom Transport, az orosz Mertrowagonmash és a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) - felelt meg a feltételeknek. Később az Alstom jelezte, hogy nem vesz részt a tenderen.

A BKV közleménye szerint a végleges ajánlatokat május 28-án bontották fel, és a Skoda Transportation, a CAF, valamint a Skinest Rail ajánlatát érvénytelennek minősítették.

A felújított járművek fő előnye, hogy jelentősen javulhat a megbízhatóságuk, húsz százalékkal kevesebb elektromos energiát használnak fel, továbbá csökken a karbantartási és üzemeltetési költségük is. A felújítás során kicserélik az elektromos rendszert, automata tűzjelzőt és tűzoltókészüléket szerelnek a vagonokba, megújul a beltér, csökken a menetzaj, térfigyelő kamerákat építenek be, és megújul az automata vonatvezető rendszer is - írták.

A BKV kiemelte, hogy az Alstom-szerelvények fajlagos kocsiára 1,2 millió euró volt, míg az orosz ajánlat ugyanilyen műszaki tartalomra átszámított korrigált ára 864 ezer euró.

A szerződést július 20-án írják alá, az első szerelvények a szerződés hatálybalépése után 16-18 hónap múlva megérkeznek, majd - ha sikeresek a próbák - havonta két felújított szerelvény kerülhet forgalomba.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.