Örömbiciklizés haverok tízezreivel a jó célért

A Critical Mass résztvevői a várost érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért demonstráltak. A szombati felvonulást azonban kevésbé demonstráció, mint inkább örömbiciklizésnek szánták.

Nagyon jó hangulatban, 20-30 ezer ember részvételével, balesetek és komolyabb fennakadások nélkül zajlott le szombat délután a Critical Mass kerékpáros felvonulás Budapesten - vont villámmérleget László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, a rendezvény egyik főszervezője, miután este fél hét körül a hagyományos közös bringaemeléssel a városligeti Királydombnál véget ért a rendezvény.

"Az, hogy ma Budapesten ennyien bicikliznek, csak a Critical Mass mozgalomnak köszönhető. Hihetetlenül sikeres kezdeményezésről van szó, ezt lehet az ilyen felvonulásokon megérezni" - mondta a kerékpárosklub vezetője.

A Királydombnál a közös bringaemelés előtt átadták Robert Milders holland nagykövetnek a Critical Mass mozgalom levelét, melyben László János szavai szerint megköszönték a holland példát, és köszöntötték születésnapján a holland anyakirálynőt.

Az MTI helyszíni tudósítója is úgy tapasztalta, hogy közlekedési fennakadások nélkül, és a kezdeti zápor ellenére nagyon jó hangulatban telt a felvonulás. A tandemekkel, fekvőbringákkal és egyéb leleményes járművekkel tarkított menetben a legkülönbözőbb stílusú zenék szóltak egy-egy hangfalakkal felszerelt bringáról, de az élő gitárzene és dobszó sem hiányzott. Sok gyerekes család is együtt kerekezett a tömeggel.

A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért demonstráltak. A szombati felvonulást azonban kevésbé demonstráció, mint inkább örömbiciklizésnek szánták a szervezők, hiszen mint közleményükben írják, a 2004-ben indult mozgalom legfőbb célja, a hétköznapi "kritikus tömeg" már megvalósult.

"Persze továbbra is segít, ha látható, mennyien vagyunk és mit akarunk, mert a város még nem vált kerékpáros-baráttá" - fogalmaznak a criticalmass.hu honlapon.

A weboldal szerint Budapest mellett számos más hazai városban, így például Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben is megszervezték a felvonulást.

(Forrás: mti.hu)

A Királydombról mutatják meg a biciklis tüntetők, mi a lényeg
Thousands of cyclists hold up their bicycles at Budapest's city park at the end of the Critical Mass bicycle ride across the Hungarian capital, April 30, 2011. The ride was organized to promote cycling as an environmentally friendly mode of transport. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: SPORT CYCLING SOCIETY ENVIRONMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.