ORÖ: a társadalmi megnyugvás felé vezető út az elsőfokú bírósági ítélet

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerint a társadalmi megnyugvás felé vezető út a romagyilkosságok ügyében kedden hozott elsőfokú bírósági ítélet.

Az ORÖ az elsőfokú ítéletek büntetési tételeit a bűncselekmények súlyának és társadalmi veszélyességének megfelelőnek tartja, amelyek azt is jelzik, hogy jól működik az igazságszolgáltatás. Hozzátették, remélik, hogy a másodfokú bíróság ítélete is ezt fogja visszaigazolni.

Az ORÖ ugyanakkor sajnálatosnak tart minden olyan kijelentést az ügyben, amelyek politikai haszonszerzésre akarják felhasználni az ítélet körüli médiavisszhangot. Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy az ítéletek pártpolitikai kommentálásai ártanak a társadalmi megbékélésnek.

Kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése 13 év fegyház. A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában kimondta a rasszista indítékot.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbezett, így az nem jogerős, a per másodfokon folytatódik. Addig a vádlottak előzetes letartóztatásban maradnak.

A Kiss testvérek és Pető 2008-2009-ben kilenc helyszínen intézett támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, és 55 ember testi épségét veszélyeztették. Negyedik társuk a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.