Pánikközelben a sztrádán: 'Nekünk kell megszervezni magunkat'

Lekapcsolt lámpákkal, járó motorral négy-öt órája reménytelenül vesztegelnek a személyautók és a kamionok az M1-es sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán. Pánikközeli állapotban vagyunk, mondta éjfél előtt fél órával egy mosonmagyaróvári férfi, aki két kisgyerekével és feleségével igyekezne haza.

Orkánszerű szél fúj a sztrádán, melynek a fővárosból kivezető szakaszát este tízkor lezárták. A Hegyeshalom felé tartó két sáv zsúfolásig tele van hóval már félig betakart autóval. Délutántól három komolyabb kamionbaleset zárja el a forgalmat, a 99-es kilométernél Győr előtt keresztbe fordult kamiont például valami miatt négy  órája képtelenek elmozdítani.

- Nyári gumival előzgették egymást, nem csoda, hogy a korlátnak és egymásnak csapódtak, keresztbe álltak - panaszolja idegesen Nagy Imre a telefonba. Ő Ausztriába tart hosszú hétvégére a családjával. A gyerekek alszanak, az üzemanyag - számításuk szerint - még két óráig kitarthat.

- Uram, ez nem Szibéria, hogyan a búbánatba nem tudják négy órája felszabadítani az utat? - kérdezi a férfi. Felesége elkapja tőle a telefont, és jóval cifrábbakat mond nála.

Egy busz sielőkkel indult Ausztriába csütörtökön délben. Eljutott a burgenlandi Parndorfig, ott az osztrák csendőrök ellenőrizték a sofőrt, s közölték vele: az engedélyezett vezetési időt bőven kitöltötte a magyarországi vesztegeléssel, úgyhogy sürgősen álljon le pihenni. A busz egyetemistákat, középiskolásokat szállít, nem tervezett szállásra nincs pénzük, valószínűleg a buszban éjszakáznak.

- Mi is síelni mentünk volna pénteken reggel a családdal - telefonálja a 80-as kilométernél veszteglő győri Ivancsó Attila.  Ő Tatabányán dolgozik, délután kettőkor indult hazafelé. A régi egyes útra hajtott, mert abban bízott, hogy ott egérutat nyer. Kocsnál azonban reménytelenül elakadt. Egy szembe jövő hómaró mögé állt, s a tatai elágazónál visszatért az autópályára. Azóta mozdulatlanul áll a kocsisor.

- A szél annyira körbefújta hóval az autókat, hogy ha egyszer felszabadul az út, a kocsik többsége képtelen lesz elindulni - magyarázza.

Ivancsó Attila már arra készül, hogy szükség esetén befogadja a kocsijába azoknak a családoknak a gyerekeit, akiknek a járművéből éjszaka kifogy az üzemanyag.

- Nekünk kell megszervezni magunkat, hogy meg ne fagyjunk. Segítünk egymáson - ígéri.

Egyelőre azonban szinte mindenki a kocsi védelmébe húzódik. A legtöbben azért káromkodnak, hogy nem jutnak semmiféle információhoz. A közút telefonja felhívhatatlan, az autopalya.hu csak a balesetek helyszínét és tényét közli. A Győrplusz rádió igyekszik tájékozódni és tájékoztatni, azt többen hallgatják az autóban, ám eddig az megszólalók egyike sem tudta, mikor indulhat meg a forgalom.

Antonya Tünde vállalkozó a párjával a Velencei-tótól szállít Győrbe öntőformákat az általuk gyártott betonkerítéshez. Este fél hét óta nem tudnak mozdulni a pályán. 

- Félelmetes, szinte filmszerű a környék - mondja Tünde. - A megszámlálhatatlanul sok  autó lekapcsolt lámpákkal, jégvirágos ablakokkal duruzsol az orkánszerű, körénk havat kavaró szélben. A bizonytalanság miatt egyre nő a feszültség az emberekben.

A forgalom Budapest felé sem halad, valahol előbb megfogták már a kocsisort, mert a szemközti sáv teljesen üres.

Néhány szlovák kamionos kiszáll a kocsijából, elszívnak egy-egy cigit, káromkodnak egy kanyargósat, aztán visszaülnek a fülkéjükbe. A harag egyébként a kamionosokkal szemben egyre duzzad, a személygépkocsiban utazók főleg őket teszik felelőssé a kialakult helyzetért. Néhányan pár másodpercre lehúzzák az ablakukat és kikiabálnak nekik, de nem jön rá válasz - mondják el telefonba a sztrádán ácsorgó autósok.

Ivancsó Attila már prüszköl, rendesen megfázott a kocsijában, lázcsillapítót vesz be. Pénteken reggel már biztos nem indulnak a sípályákra, pedig sokba került a régóta tervezett családi telelés.

Kérésemre az autósok átadják egymásnak a telefont. Van, aki a hadsereget hiányolja - ezek az operettkatonák már a havat se tudják legyőzni? - kérdezi egyikük. Egy idősebb férfi védelmébe veszi őket: hallottam a rádióban, hogy a katonaságot nem mozgósítják, állítólag nem olyan súlyos a helyzet. Remélem, Bakondi úr rövidesen megint elmond egy győzelmi jelentést arról, milyen profin fölszámolták a hókatasztrófát. Szurkolunk neki,  hogy március 15-én ki is tüntessék érte.

Éjfél előtt megnézem az MTI-híreket. A közútkezelő szóvivője azt nyilatkozza: "A helyzet percről-percre változik, negatív irányban." És hogy senki se induljon éjszaka útnak. A veszteglőknek meg majd melegedőket alakítanak ki, szakembereik pedig folyamatosan dolgoznak, bizonygatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.