Előzetesben marad a holdingvezér

A Nyíregyházi Törvényszék mai, jogerős döntése szerint előzetes letartóztatásban marad K. Zoltán Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója, akit a múlt héten vettek őrizetbe, majd tartóztattak le folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék szóvivője ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a törvényszék szerint a Nyíregyházi Városi Bíróság helyesen és jogszerűen döntött, amikor – a nyomozás eddigi adatai alapján – a folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúját megállapította. Közölte: ezt az eddigi tanúvallomások, okiratok kétség nélkül megalapozzák.

Nyakó Zsuzsanna hozzátette: a gyanúsítottról – mint vezető beosztású személyről – alaposan feltehető, hogy tanúkat próbálna befolyásolni, s így fennáll annak a veszélye, hogy a bizonyítási eljárást meghiúsítaná vagy megnehezítené. A törvényszék szerint emiatt nem elegendő a gyanúsított védői által kért enyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom alkalmazása.

Mint beszámoltunk róla: a gyanúsítás szerint a vezérigazgató a szabolcsi kórházakat tömörítő holding nevében 2009-ben egyéves szerződést kötött egy kft.-vel egy számítógépes program használatára. A cégnek egy év alatt 7,7 millió forintot fizettek a program használatáért, majd 2011 áprilisában a holding közbeszerzési eljárást hirdetett a szóban forgó program megvételére. A közbeszerzést a szoftvert már korábban használatba adó cég nyerte meg, és a kifizetett 7,7 millió forinton túl további 30 millió forintot kapott. A nyomozás tárgyát képezi az a gyógyszerelő rendszer beszerzésére hirdetett közbeszerzés is, amelynek feltételeit úgy határozták meg, hogy azokat csak egy bizonyos cég tudta teljesíteni. A szerződés egyébként előnytelen volt a holding számára, hiszen az automatákért a társaság úgy fizetett volna ki több mint 700 millió forintot, hogy azok nem is kerültek volna a tulajdonába.

Az ügy miatt az MSZP helyi vezetése követeli a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnökének, Seszták Oszkár fideszes parlamenti képviselőnek a lemondását. A szocialisták szerint a történtek miatt Seszták "politikai cinkos". Az MSZP véleményére és lapunk megkeresésére Seszták Oszkár nem reagált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.