Őrizetbe veszik a mutyistákat, 265 milliót kaszáltak a 40 milliós játszótérért

Indítványozta a Csongrád Megyei Főügyészség annak a két gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akik a szegedi Vadasparkban mintegy 40 millió forintért épített játszótérért 265 millió forintot vettek föl 2013-ban, amikor a Fidesz és a Jobbik volt többségben a testületben, és ők döntöttek a pénzek odaítéléséről.

 

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoz a Szegedi Vadaspark területén 2013-ban felépített Flamingó játszótér és a látogatótájékoztatási rendszer ügyében. A ránézésre is szerénynek tűnő projekt 265 millió forintba került, amelyből 185 millió forintot az Európai Unióval fizetettek ki.

2010 és 2014 között a szegedi képviselő-testületben a Fidesz-KDNP és a Jobbik volt többségben, így ők döntöttek személyi kérdésekben, és például a beruházások ügyében is. A szocialisták fedezték viszont föl, hogy a néhány mászóvárból és szabadtéri tornaszerből álló játszótér nem kerülhetett annyiba, mint amennyit fölszámoltak érte. Feljelentést tettek a NAV-nál, de az OLAF-nál, az Európai Unió csalásellenes hivatalánál is.

A városi fideszes politikusok egyébként 2013 végén komoly átadó ünnepséget is szerveztek, ezzel egyben igazolva a bekerülési költség jogosságát is. A kivitelezést a Titan Project's House nevű cég nyerte, amelynek tulajdonosa jó kapcsolatot ápolt a helyi Fidesz-szervezettel. A cég előtte néhány milliós forgalmat bonyolított. A szocialisták számításai szerint a Flamingó játszótérre felvett pénzből mintegy 225 millió forint tűnt el. Utóbb magát a céget is eladták egy ukrán magánszemélynek, aki maga is eltűnt.

Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő keddi közleményében bejelentette: a Csongrád Megyei Főügyészség kezdeményezi két gyanúsított előzetes letartóztatását. Nemcsak az a gyanú merült föl, hogy 185 millió forintot kiloptak a túlárazott játszótérprojektből, hanem az is, hogy ezt az összeget offshore cégeken keresztül mosták tisztára.

Részletkérdés, de nem érdektelen, hogy amikor firtatni kezdték az összeg jogosságát, a Titan Project's House Kft. ügyvezetője azzal vágott vissza: 100 millióba került maga a látogatókat tájékoztató rendszer szoftvere. A szoftver azonban hamarosan összeomlott.

A NAV-vizsgálat indulása idején Lázár János is megszólalt a játszótérépítők védelmében. A parlamentben arról beszélt: a 264 millió forintos projektből 182 millió 800 ezer forintot költöttek el a terület előkészítésére, mintegy 60 millió forintért, 58 millióért vásároltak eszközöket, és 5 millió forint ment az előkészítő munkára, ami átlagos.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.