Génvizsgálattiltás: a klinika konkurenciaharcot lát a háttérben

Megtiltották egy budapesti meddőségi klinikának, hogy egy speciális génvizsgálatot végezzen. A cég szerint konkurenciaharc álla háttérben.

Az Origo információi szerint "a fővárosi kormányhivatal V. Kerületi Népegészségügyi Intézete, azaz az illetékes ÁNTSZ határozatban tiltotta meg a budapesti Versys meddőségi klinikának, hogy egy speciális génvizsgálatot elvégezzen a hozzá forduló nőkön" - olvasható a cikkben. (A cikk alapjául szolgáló levél kedden szerkesztőségünkhöz is eljutott.) Mint írták, "ezzel a hatóság is kimondta (...), hogy a kutatási fázisban lévő génszűrést illegálisan végzi a cég, és kér érte több millió forintot a mit sem sejtő nőktől". Az Origo szerint a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be, az ügyet másodfokon a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve tárgyalja majd.

A cikk szerint a klinika egy világszerte még csak kutatási fázisban lévő vizsgálatot végez úgy, hogy nincs meg hozzá a megfelelő engedélye, ugyanakkor erről nem szól pácienseinek. A klinika több millió forintot kér ezért az úgynevezett microarray CGH vizsgálatért. Ennek az a lényege, hogy nemcsak egyes géneket, hanem az egész génállományt világítja át. Az említett klinikán kívül egyik meddőségi centrumban sem végeznek az országban ilyen vizsgálatot, éppen azért, mert külön engedélyhez kötött - írták.

A cikk megjelenése után, szerdán a Versys Clinics közelémnyt adott ki. Ebben azt írja, hogy a megalakulása óta változatlan tartalommal hatályos vonatkozó törvény és a minisztérium által kiadott szakmai protokoll ismeri és elismeri a klinika által végzett preimplantációs genetikai vizsgálatot, ezért kapott az illetékes hatóságtól ma is érvényes működési engedélyt mind a klinika, mind a mintát elemző génlaboratórium. Az ETT Humán Reprodukciós Bizottsága, amelynek tagjai között kizárólag egy magánintézmény munkatársai foglalnak helyet a lombikprogramot végző klinikák közül, azt követően módosította szakmainak nevezett álláspontját és javasolta, hogy az a-CGH módszert, amelyet a Versys Clinics alkalmaz minősítsék kutatássá, hogy a Versys Clinics OEP finanszírozás iránti kérelmet terjesztett elő. Az ÁNTSZ még folyamatban lévő eljárása ennek a módosított álláspontnak a kivizsgálása tárgyában zajlik, azonban a Versys meggyőződése szerint az sem jogilag, sem tudományosan nem megalapozott.

A Versys úgy látja, hogy a kialakult helyzet a kisebb, modern klinikák és egy jól meghatározható üzleti kör harca, utóbbiak az egész piacot akarják monopol módon uralni. Ez a szakmaiatlan és a félretájékoztatott sajtót eszközként használó konkurenciaharc, amit a régi technológiákat használó üzleti kör gerjeszt, azért nagyon káros, mert bizalomvesztést okoz a humán reprodukciós eljárásokkal és az annak eredményességén fáradozó orvosokkal szemben - állítja a cég.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.