ORFK: mértéktartó volt a rendőri intézkedés a hallgatókkal szemben

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint "szükséges, mértéktartó és arányos" intézkedéseket hajtott végre a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfő este az egyetemi hallgatók fővárosi rendezvényén.

A rendőrség honlapján kedden közzétett közleményben az ORFK azt írta: az NNI közérdekű üzem működésének megzavarása előkészület vétségének gyanúja miatt hétfőn ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indított, miután Facebook-bejegyzésekből arról értesültek, hogy egyes hallgatók Budapesten öt Duna-híd "szükséges elfoglalására" készülnek.

Az ORFK emlékeztetett továbbá, hogy a rendezvényen - a médiumok beszámolói szerint - a résztvevők a "Szimpatikus rendőrség!" szlogent skandálták, ebből is következően - mint fogalmaztak - "a rendőrség fellépését megfélemlítőnek nevezni nem más, mint megalapozatlan hangulatkeltés".

A diákrendezvényen személyi szabadságot korlátozó rendőri intézkedés nem történt. A BRFK a hallgatók több főútvonalat érintő vonulását eseménymentesen biztosította. A főváros közlekedésében fennakadás nem volt, közúti közlekedési baleset nem történt, hídfoglalásra nem került sor - olvasható az ORFK közleményében.

Hétfőn a tüntetés szervezői, az egyetemfoglalók arról tájékoztatták az MTI-t, hogy az NNI munkatársai megjelentek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti kampuszán, és az egyetemfoglalókat a Tiltakozás az alaptörvény felsőoktatást érintő módosításai ellen című demonstrációról kérdezték még a tüntetés kezdete előtt.

A fővárosi tüntetésen a hallgatók átvonultak a Petőfi és a Szabadság hídon, létszámuk több száz fős volt. Mint írták, "megfélemlítő jellegű" az, hogy "nyomozók lepték el az egyetemet", ami szerintük "indokolatlan és túlzó volt". Az egyetemisták szerint részben Dezső Tamás dékán fellépésének volt köszönhető, hogy a diákok kihallgatása nem a rendőrség épületeiben, hanem az egyetemen zajlott le, és senkit sem állítottak elő. A nyomozók tanúvallomásokat vettek fel, arról érdeklődtek, hogy a tiltakozó diákok milyen demonstrációt terveztek, kik a főszervezők és kik alszanak rendszeresen az egyetemen - írták a tüntetés szervezői közleményükben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.