Orbántól kér segítséget a jégverte falu

Az uszkai önkormányzat a kormánytól kér anyagi támogatást a jégkárok helyreállításához. A beregi községben lakhatási krízis alakulhat ki, ha nem kapnak pénzt. 

Uszka község jégkárainak helyreállítását sem az önkormányzat, sem pedig a település lakói nem tudják kifizetni. Mivel 2009-ben az akkori kormány segített a hasonló helyzetbe került Kemecsének, ezért Sértő-Radics István, Uszka község polgármestere, az Együtt Politikai Tanácsának elnöke az önkormányzat határozata alapján Orbán Viktorhoz fordul, hogy segítsen kifizetni a károk helyreállítását.

A polgármester közleménye szerint a június 21-i óriási jégesőben és viharban 77 ingatlant ért jégkár, többségük magántulajdonban van. A károsult házakból eddig hetet tudtak a lakók helyreállítani, mert volt biztosításuk; a többi ingatlanon nincs biztosítás. Tizenkét lakóházon teljes tetőcserére lenne szükség, amelyek egyenként 1-1,5 millió forintba kerülnek. Ezt nem tudják megfizetni a tulajdonosok, hiszen a településen lakók egy főre jutó havi jövedelme 15 és 25 ezer forint között mozog.

Sértő-Radics István polgármester szerint, ha nem segít a kormány a lakosságon heteken belül, lakhatási krízis alakul ki a településen. Uszka község lakói saját erőből biztosan nem tudják megfizeti a helyreállítás költségeit, az önkormányzatnak pedig az adományokkal együtt is csak kisebb óvintézkedésekre van lehetősége. A lakhatatlan állapotú lakóházból egy családot ki tudott költöztetni az önkormányzat, de több család ideiglenes elszállásolására már nincs pénze. Ráadásul a községet azóta is rendszeresen rázzák meg újabb esők, jégesők, ezzel további beázásokat okozva. Az ingatlanok lassan, de biztosan lakhatatlanná válhatnak; legutóbb például szerda reggel kellett a védelmi készültséget visszaállítani.

A kormányhivatal részletes felmérése alapján Uszka községben 32 millió 596 ezer forintos kár keletkezett, de a helyreállítás még ennél is többe, körülbelül a duplájába kerül. Mivel a viharban nemcsak Uszka község szenvedett károkat, hanem további hat település is, ezért az összes kár 440 millió forint, becsült helyreállítási költsége pedig 902 millió forint. Ez kevesebb, mint a tervezett 1,49 milliárd forintos kisvárdai stadion költsége.

Sértő-Radics István szerint a kormánynak emberiességi kötelessége segíteni a károsultakon. Hasonló jégkárhelyzet volt 2009-ben a Szabolcs megyei Kemecsén. Az akkori MSZP-SZDSZ-kormány egyedi döntés alapján részt vett a lakossági károk enyhítésében, még ha az Fidesz vezetésű város is volt. Ezzel szemben ma még a kormánypárti vezetésű településeknek sem sikerült elérniük, hogy a kormány segítsen.

Uszka község képviselő-testülete – bízva abban, hogy a kormány nemcsak politikai, hanem emberiességi szempontokat is figyelembe vesz – határozatban kéri Orbán Viktort, hogy Uszka községet nyilvánítsa "katasztrófa károsító hatása által érintett területnek" és a károk helyreállítását – beleértve a magántulajdonú lakóházakat is – központi költségvetésből fedezze a kormány.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.