„Orbánt választhatják, bármennyire utálják is”

Mesterházy Attila szerint az európai Magyarország az a gondolat, amely a Fideszből kiábrándult konzervatív demokrata, a liberális és a szociáldemokrata szavazók számára egyaránt elfogadható. A politikust egy évvel azután kértük fel egy interjúra, hogy lemondott az MSZP elnöki tisztségéről. Szerinte hatalmas lehetőség van az ellenzéki pártok előtt.
– Nem tartja veszélynek, hogy az MSZP-t hasonló, rendszerkritikus pártok szorítják ki – még ha nem is feltétlenül baloldaliak?

– Már a Sziriza és a Podemos feltűnésekor javasoltam, hogy tanulmányozzuk, mi a titkuk. Még akkor is, ha a görög és a spanyol társadalom teljesen más, mint a magyar. Az MSZP-ben is tudnunk kell, hogy nem egyedül vagyunk a pályán. A kitörési pont számunkra egy közös vízió felvázolása lehet a demokratikus ellenzéki oldalon: az európai Magyarország gondolata. Ami a Fideszből kiábrándult konzervatív demokrata, a liberális és a szociáldemokrata szavazók számára egyaránt elfogadható.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

– Érdekes, hogy ezt mondja, mert sokáig nem volt lelkes támogatója az összefogásnak.

– Ez azért így nem igaz, de ezt most hagyjuk. Más dimenzióban látom a problémát, nem az összefogás kérdésénél. Ha ugyanis az MSZP-től az LMP-ig összeadom az összes demokratikus baloldali formációnak ígért szavazatot, akkor sincs annyink, amennyi a Fidesznek. Ez az alapvető probléma. Nem olyan egyszerű a képlet, hogy ha együttműködünk, akkor kijön a többség. Erre is volt példa 2012 őszén, amikor az MSZP, LMP, DK hármasnak több támogatója volt, mint a kormányoldalnak. Ma ez nincs így. Ezért az a kérdés, hogy a baloldal hogyan érhet el több embert. És a megváltozott társadalmi, politikai, médiakörnyezetben hatalmas lehetőség van az ellenzéki pártok előtt. Három trendet látunk: a baloldali szavazók száma stagnál, a Fidesz támogatottsága csökken, a Jobbik erősödik. Ám azon kevesek közé tartozom, akik szerint a Jobbik erősödése nemcsak veszély, hanem lehetőség is Orbán Viktor számára.

– Amennyiben?

– Ha a hatalomért vívott harc a jobboldalon belül, a Fidesz és a Jobbik között zajlik, és a baloldal nem reális alternatíva, akkor az emberek a kisebbik rossz elve alapján Orbánt választhatják, bármennyire utálják is. Csak mert távol akarják tartani a szélsőjobboldalt a hatalomtól. Nemcsak belföldön bővül így a kormány mozgástere, hanem külföldön is: a fideszesek rendszeresen érvelnek azzal az Egyesült Államokban és Németországban, hogy lehet Orbánt támadni, de akkor jön a Jobbik.

Az interjút a holnapi Népszabadságban olvashatják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.