Orbánról minden földdel kapcsolatos állítás lepereg

Orbán Viktort nem érdeklik a földhaszonbérleti pályázatok körüli anomáliák. A naponta előbukkanó földügyek ellenére az az álláspontja, hogy "az MSZP a nagybirtok pártján áll".

Az általa vezetett kormány meggyőződése ugyanakkor az: a magyar mezőgazdaság akkor lesz sikeres, ha a kisbirtok megerősödik, a középbirtok uralkodóvá válik, a nagybirtok pedig "kiegészítő elemmé szorul vissza".

A miniszterelnök erről hétfőn az Országgyűlésben, egy az állami földbérletpályázatokkal kapcsolatos azonnali kérdésre válaszolva beszélt. A hozzá forduló Gőgös Zoltán szocialista képviselő azt mondta, gazdák tucatjai keresték meg, hogy nem a kiírásnak megfelelően dőltek el a földpályázatok. Azt kérdezte, hogyan lehetséges az, hogy nyolcezer hektár földet tizenegy érdekeltség kapott meg, miközben a tárca azt állítja, az átlagosan kiosztott terület 37 hektár.

Felcsút vége, főútvonal
Felcsút vége, főútvonal FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Orbán Viktor arra biztatta a képviselőt, hogy minden konkrét üggyel forduljon bátran a szaktárca vezetőjéhez. A konkrét ügyek felett vita van közöttünk, amit nem érdemes palástolni – folytatta. A miniszterelnök kijelentette, az MSZP a nagybirtok pártján áll. "Egyesek szerint azért, mert a volt kommunista agrárvezetők mára nagybirtokosokká lettek, ezért nem történik más, mint az MSZP segíti az övéit" – mondta, hozzátéve: ennél azonban jóval többről van szó, az MSZP meggyőződésből áll a nagybirtok pártján, az a szocialisták politikai és szakmai meggyőződése, hogy Magyarországon akkor lehet sikeres a mezőgazdaság, ha a nagybirtok keretei között zajlik a földművelés.

A mi meggyőződésünk ezzel szemben az, hogy a magyar mezőgazdaság akkor lesz sikeres, ha a kisbirtok megerősödik, a középbirtok uralkodóvá válik, a nagybirtok pedig "kiegészítő elemmé szorul vissza", marad belőle, ahol szükséges, de csak kiegészítő jelleggel – rögzítette.

Orbán Viktor úgy értékelte, ez a nézetkülönbség érhető tetten a földbérleti pályázatoknál is.

Kifejtette: arra törekedtek, hogy a helyben lakók jussanak földhöz, maximum 1200 hektár terület lehet egy kézben a korábbi magánterületekkel együtt, és állattartást is előírtak a földbérletekhez. Korábban ilyen előírások nem voltak – emlékeztetett.

Kitért arra is, hogy ahol korábban egy bérlő volt, most 20-35 bérlő kapott lehetőséget. "Ez a mi politikánk, és ezt kívánjuk folytatni a jövőben is" – szögezte le Orbán Viktor.

Gőgöst Felcsút is nagyon érdekelné

Gőgös Zoltán válaszában azt mondta, hogy vagy félretájékoztatták a kormányfőt, "vagy nem mond igazat". Ezekkel a földpályázatokkal hoztak komoly nagybirtokosokat helyzetbe – hangoztatta, jelezve: nagyon kíváncsi lesz, hogy Csornán a 35 helyi pályázó nyeri-e a bérleti jogot, és Felcsút is nagyon érdekli.

A kormányfő viszonválaszában közölte, a hamarosan benyújtandó földtörvény egyértelműen definiálni fogja, mit tekinthetnek nagy-, közép- és kisbirtoknak. Szűkebb pátriájáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban egy, most 36 gazdálkodó bérel földet a környékükön.

"A kommunista politika kézikönyvében az van írva, hogy ha olyat tettél, ami védhetetlen, vádold meg vele az ellenfeledet" – mondta Orbán Viktor, aki szerint itt ezzel az esettel állnak szemben.

Zárásként azt kérte a vidéki emberektől, támogassák a kormány törekvéseit, segítsék munkáját, és biztatta a mezőgazdasági minisztert, folytassa a megkezdett munkát, de haladjon gyorsabban a pályázatok kiírásával, elbírálásával is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.