Orbánnal állapodtak meg a baltás gyilkos kiadásáról

Kiderült, mennyire volt "transzparens" Ramil Safarov átadási procedúrája: egy éven át folytattak titkos tárgyalásokat, a magyarokkal végül Orbán Viktor nyári azerbajdzsáni látogatásán állapodtak meg.

"Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el" - ezt közölte Ramil Safarov átadásáról a magyar külügyi és az igazságügyi tárca közös közleményében. Ehhez képest az azeri médiában megjelent interjúkból derült ki, hogy mennyire volt transzparens a folyamat, és hogy kiknek volt köszönhető a baltás gyilkosságért itthon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt azeri tiszt kiadása.

Egy éven keresztül folytak titkos tárgyalások Azerbajdzsán és Magyarország között a baltás gyilkos Ramil Safarov kiadásáról - adta hírül a News.az. Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal külügyi vezetője az azeri hírportálnak adott interjúban ismerte el, hogy a két ország hatóságai Ilham Aliyev elnök személyes felügyeletével folytattak egyeztetéseket az átadásról. A megoldásban kulcsszerepet játszott az a megállapodás, amit Orbán Viktor látogatása idején kötöttek - állította az interjúban Novruz Mammadov.

Pozitív válasz

Orbán Viktor kormányfő és Ilham Alijev azeri elnök a bakui államfői palotában
Orbán Viktor kormányfő és Ilham Alijev azeri elnök a bakui államfői palotában. Budapest a gázszállító cégbe is beszállna

A News.az-n egy másik interjúban is elismerték, hogy "magasrangú tárgyalások eredménye" volt a baltás gyilkos kiadása. A News.az-n megjelent interjúban Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi főnöke arról beszélt, hogy Safarovot  péntek délután 13.40-kor az azeri légitársaság különleges járatán szállították Bakuba, és még aznap elnöki kegyelemben részesült. Ramil Safarov hazahozatala az Európai Konvenció  szabályai alapján történt - mondta az interjúban Fuad Alasgarov. Az egyezmény előírásai alapján felvették a kapcsolatot Magyarország illetékes állami szerveivel, és "intenzív tárgyalásokat folytattak" Safarov átadásáról. Hosszú előkészítő munka eredményeként az azeri igazságügyi tárca hivatalos kérdést intézett a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz az átadás feltételeiről - derül ki a helyi hírportál cikkéből. Miután Magyarországról "pozitív válasz" érkezett, azonnal hozzáláttak az átadás-átvétel technikai lebonyolításához. 

Magasrangú tárgyalások

Arra a felvetésre, hogy a magyar fél sokáig "csökönyös" volt Safarov átadása ügyében, Aliyev rendvédelmi főnöke azt válaszolta: igen, volt ilyen probléma, mert az ügy a kezdetétől átpolitizált volt. "Az örmény lobbi komolyan hátráltatta Safarov átadását Azerbajdzsánnak."  Az interjú további részében Alasgarov azzal dicsekszik, hogy Ilhan Aliyev államfő személyes közbenjárásának köszönhető a baltás gyilkos kiadása; a rendvédelmi főnök szó szerint így fogalmaz: "Szeretném megjegyezni, hogy ebben az időszakban Ramil Safarov hazatérésének ügyét az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke felügyelte. Ebben az összefüggésben elnök úr magasrangú tárgyalásokat folytatott".

Schmitt lemondása, mint akadály

Egy harmadik interjúban is szóba kerültek a magyar féllel folytatott tárgyalások: szintén a News.az-n megjelent interjújában Zahid Oruj, az azeri parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja azt mondta, két alkalommal tárgyaltak Safarov kiadásáról, mialatt a börtönbüntetését töltötte. Dátumokat nem említett Oruj, de könnyen kikövetkeztethető, hogy kivel és mikor tárgyaltak: elmondása szerint a megállapodás először a magyar köztársasági elnök lemondása, majd pedig az azeri igazságügyi miniszter lemondása miatt hiúsult meg. Az interjúban azt is közölte, hogy Azerbajdzsánnak korábban nem volt nagykövetsége Magyarországon, a külképviselet létesítésének fő oka volt Ramil Safarov jogi védelmének biztosítása. Ennek köszönhetően pedig "Azerbajdzsán rövid időn belül a legmagasabb szintre emelte kapcsolatait Magyarországgal".

Transzparencia

Arról egyik interjúban sem tesznek említést, hogy milyen áron sikerült elérni Safarov átadását a "csökönyös" magyaroknál. Az sem derült ki egyelőre, hogy a magyar felet tájékoztatták-e az Aliyev felügyeletével folytatott tárgyalásokon, hogy Aliyev még az átadás napján kegyelmet ad Ramil Safarovnak. A magyar külügy közlése szerint ugyanis ők úgy tudták, Safarov Azerbajdzsánban folytatja börtönbüntetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.