Orbánnál tiltakoznak az útdíj miatt a mozgáskorlátozottak

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartja az útdíjat, ezért arra kérte a kormányt, hogy legalább a gyorsforgalmi utakon és a nagyáruházakhoz vezető autópálya-szakaszokon szüntesse meg a díjfizetési kötelezettséget.
A szövetség MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az áll: Hegedüs Lajos, a szervezet elnöke levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy az útdíjjal "ne lehetetlenítsék el végképp" a súlyosan mozgáskorlátozott emberek közlekedését.

Azt írták: a kormány több intézkedésével eddig is nehezítette a kerekesszékes, mozgássérült emberek közlekedését, a kiterjesztett útdíj miatt azonban sokuk már a munkahelyükre vagy bevásárolni sem fog tudni eljutni. A mozgáskorlátozottak többsége a bevásárlást csak a város peremére települt nagyáruházakban tudja elintézni, mert azok akadálymentesek, tágasak, kerekesszékkel jól bejárhatók, és megfelelő mosdókkal, parkolóhelyekkel vannak ellátva - magyarázták.

Úgy folytatták: a közösségi közlekedés nem akadálymentes, a mozgássérülteket iskolába, munkába, orvoshoz vivő támogató szolgálatok mikrobuszai után pedig dupla összegű útdíjat kell fizetni, ami újabb csapás az elmúlt évek egyre csökkenő állami támogatása miatt "amúgy is az összeomlás szélén álló" támogató szolgálati rendszerre - figyelmeztettek.

A MEOSZ a gyorsforgalmi utak és a nagyáruházakhoz vezető autópálya-szakaszok útdíjmentessége mellett azt kérte, hogy a kormány mentesítse az útdíj alól a támogató szolgálatok gépjárműveit. Ehhez a szövetség szakmai segítséget és partnerséget ajánlott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.