Tölgyessy: Orbánnak végre bele kell kezdenie a kormányzásba

A Fidesz előnye alig hagy valóságos tétet a hét végi voksolásnak, a fordulat lehetőségében senki sem hisz. Az MSZP újra maradványpárt lett, a Jobbik nyomulásából alig maradt valami, az LMP pedig még nagyon zöld. Tölgyessy Péter elemzi az önkormányzati választásokat megelőző kampányt.

Minden idők legunalmasabb választási kampányának hajrája előtt állunk. A Fidesz roppant előnye alig hagy valóságos tétet a voksolásnak. A pártok rutinszerűen sulykolják régi paneljeiket, kirakják plakátjaikat és bemutatják jobbára ismert jelöltjeiket, de az egészből hiányzik a lényeg: a valóságos verseny izgalma - elemezte az önkormányzati kampányt Tölgyessy Péter az MR1 Kossuth Rádió hétfő reggeli, 180 perc című műsorában.

Orbán Viktor szinte minden számára elérhető hatalmi posztot meghódított, de néhány hét múlva már nemigen tehet mást, mint belekezd a kormányzásba.

Senki sem hisz a fordulat lehetőségében. Még a tavaszihoz képest is alig mondanak valami érdemlegeset a pártok. A kormány a nyár eleje óta nem állt elő újabb, pontokba szedett akciótervvel. A szocialisták riogatnak és ígérgetnek, de leginkább meglévő szavazóikat akarják elvinni voksolni. A többiek is iparkodnak, ám nincs ellenzéki párt, amelynek jelöltjeiből sugározna az akarás ereje. Mégis, éppen a tét hiánya teheti valamelyest bizonytalanná a végeredményt: a várható alacsony részvétel nehezíti az előrejelzést.

A Fideszt a közvélemény-kutatók általában túlmérik. A kormánytöbbség népszerűsége az utóbbi hetekben egy kicsit mérséklődött, ám így is némileg magasabb, mint tavasszal volt. A feléje irányuló roppant várakozások következtében azonban a Fidesz csak akkor tekintheti vitathatatlan sikernek teljesítményét, ha lényegében megismétli országgyűlési diadalát. A választások éjszakáján minden nem fideszes városi polgármester megválasztásáról szóló híradás a vezető párt kudarcának tűnhet.

A Fidesz legyőzésére leginkább a szocialisták sikeresnek látott polgármestereinek akad valamennyi esélye. Közülük a szegedinek van a legjobb kilátása az újrázásra. 

Budapesten a listás arányos rendszer következtében nem teljesen bizonyos, de valószínű a Fidesz fővárosi közgyűlési abszolút többsége. A tavaszi kétfordulós választási rendszernél a mostani egyfordulós kevésbé rontja a Jobbik esélyeit, mégis nehezen kerülhet radikális jelölt valamelyik nagyobb település élére. A Jobbik inkább a megyei listákon előzheti meg a szocialistákat. Az LMP eredményét eleve behatárolja jelöltállítási kudarca: rá az ország nagyobbik felén szavazni sem lehet. Budapesten a párt jobbára újra bizonyíthat, viszont a 23 megyei jogú város közül hatban, köztük például Győrött, már nincsen kompenzációs listája, és csupán néhány közepes városban, valamint mindösszesen négy megyei közgyűlési szavazáson lesz pártlistája.

A Fidesz erejét nem egyszerűen támogatottságának nagysága mutatja: jelenleg kizárólag a Fidesz fedi le teljesen az ország valamennyi társadalmi rétegét. A párt szavazóinak összetétele eddig még soha nem látott mértékig azonos a magyar társadalom szerkezetével. A Fidesz mostanság nem csupán hatalmi súlyát, hanem választóinak összetételét tekintve is centrális helyzetű, domináns párt. Egyelőre tökéletesen megfordulni látszik a hazai politikai tagoltság, korábban átléphetetlennek látszó törésvonalak halványultak el. A Fidesz nagy arányban elragadta a baloldaltól az alacsonyabb státusú idősebb szavazókat is, a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők 75 százaléka a kormánytöbbségre voksol. Nem tudni, meddig képes a jobboldal választói közt megőrizni a vele sokáig ellenséges embereket, ám egyelőre vitathatatlanul milliók kötik reményeiket Orbán Viktor sikeréhez.

A miniszterelnök eddig pontosan érzi, mit kíván hallani tőle összetett közönsége.  Orbán Viktor a jog uralma helyett a tényleges igazságosságot ígérő erős vezető rendjét kínálja. A pártok meddő versenye helyett tényleges plebejusdemokráciát javasol. Közben persze tudja, Magyarországot nem lehet kiszakítani a világkapitalizmus rendszeréből: a pénzpiacok elutasítását tapasztalva, ha elkerülhetetlen, visszakozik. A Fidesz máris elszakadt a radikális adócsökkentés ígéretétől. 

A gazdasági szuverenitás visszahódításának reménye és a valóságos mozgástér szűkössége között azonban akkora a feszültség, hogy arra bajos konzekvens politikát építeni. Így tartós maradhat a nagyszabású eszmei alapvetéseket hangoztató, viszont a gazdaságban és a napi politikában esetről esetre improvizáló orbáni politika kettőssége.

Húsz esztendő küszködése után az MSZP újra maradványpárt: a hatvan év fölöttiek körében támogatottsága háromszor nagyobb, mint a negyven év alattiaknál. A szocialisták a Fidesz-uralom rémeivel riogatnak, és a kormányzati felelősségtől megszabadulva újra harsány jóléti ígéreteket tesznek, ám mintha fekete lyukból beszélnének, csak legszűkebb régi közönségük fogékony mondandójukra.

A Jobbik áttörése jelentős részben hozzájárult a régi pártszerkezet összeomlásához. A Jobbik azonban nemigen találja a helyét az új felállásban. . A közvetlen akciózás helyett belefeledkezni látszik a parlamenti színpad vitáiba, a korábban folyamatos utcai nyomulásából alig maradt valami. A Jobbik a megváltás azonnali reményét adta a fennálló rendszerbe belenőni nem akaró fiatal híveinek, és most be kell majd érnie néhány önkormányzati képviselővel.

Az LMP indulása maga a csoda volt: alapítói őszinte közösségi tenni akarástól vezetve vágtak neki a politizálásnak. Az új szervezetnek karaktert néhány, a politikába már korábban belépett személy kitartása, és a bázisdemokratikus, baloldali rendszerkritikus zöldmozgalmak adtak. Ám a siker első helyen nem az elszánt zöldpolitikának szólt. A szavazók többsége a régi pártok elől menekülve jutott el a Lehet más a Politikához. A közvélemény most is minden ügyre kiterjedő, okos ellenzéki politikát, valójában nagypárti magatartást vár el az új szervezettől. A baloldali véleményformálók sokszor az SZDSZ utódjának képzelik az LMP-t, és támadják is kíméletlenül, ha okulva a szabad demokraták bukásából, nagyon is másnak képzeli el irányát. Az LMP minden értelemben még nagyon zöld párt. Most kiderült, mennyire hiányos országos szervezete.

Orbán Viktor a remény hallatlan erejével eddig szinte minden számára elérhető hatalmi posztot és lelket meghódított, ám néhány hét múlva már nemigen tehet mást, mint belekezd a kormányzásba. A rohamozásban felülmúlhatatlan kormányfőnek egyszerre arányérzékéről, kompromisszumkészségéről és diplomáciai képességeiről szükséges tanúbizonyságot tennie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.