Orbánnak pedagógusnapra: ez rombolás, nem politika

Az Orbán-kormány a legsúlyosabb rombolást az oktatás világában hajtotta végre - közölte Botka László szegedi polgármester. Az LMP is bírálta a kormányt, mondván, Orbán és Hoffmann "karöltve" tette tönkre az ágazatot, de a PM szerint sincs ok az ünneplésre.

A tanárokat köszöntötte az MSZP választmánya szombaton, egy nappal a pedagógusnap előtt. Az ülésen szakpolitikai programokról tárgyalnak - írja a Magyar Távirati Iroda.

Botka László, a testület elnök azt mondta: az Orbán-kormány a legsúlyosabb rombolást az oktatás világában hajtotta végre. Az önkormányzati iskolák államosításával, a nagyjából százezer pedagógust foglalkoztató Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozásával a tantestületek autonómiája megszűnt - jelentette ki. Az MSZP oktatási programjának ezért az egyik legfontosabb célja a tanárok szakmai önállóságának visszaállítása - fejtette ki Szeged polgármestere, megjegyezve, hogy az ágazati szakszervezetek egyre inkább érdeklődnek a szocialisták elképzelései iránt.

Kajtárné Botár Borbála, az MSZP pedagógustagozatának elnöke - akit virággal köszöntött Botka László - megköszönte a szocialista párt vezetőinek, hogy kiemelten kezelik az oktatásügyet.

Az MSZP-választmány szombati zárt ülésén Mesterházy Attila pártelnök aktuális ügyekről beszél, majd szakpolitikai programokról tárgyalnak. Az agrárprogramról Gőgös Zoltán és Tabajdi Csaba, a szocialisták "zöldenergiai fordulatáról" Szabó Imre, a fogyasztóvédelmi stratégiáról Simon Gábor, a párt Balaton-programjáról pedig Pál Béla országgyűlési képviselő számol be.

A választmányi tagok a jelenléti ív aláírásakor a második Orbán-kormány harmadik évét értékelő tanulmánykötetet kaptak ajándékba. Az MSZP József Attila Alapítványa által kiadott összegzésben húsz esszé teszi mérlegre a kormány tevékenységét, szakpolitikai területenként. A bevezető tanulmányt az MSZP-nek tanácsokat adó Lakner Zoltán politológus és Szigetvári Viktor közösen írta. Utóbbi 2006-ban és 2010-ben a szocialista párt kampányfőnöke volt, ma viszont már az Együtt 2014 társelnöke. Véleményük szerint bár az Orbán-kormány 2014-es újraválasztásának esélye ingatag, azt nem szabad lebecsülni. A választmány döntéseiről a szokásoktól eltérően délután nem tartanak sajtótájékoztatót.

LMP: A kormánynak tanulnia kellene a tanárok alázatából és munkabírásából

A pedagógusnap alkalmából megszólalt az LMP is. Az ellenzéki párt szerint köszönet illeti a pedagógusokat, az elmúlt három évben ugyanis a tanárok alázata és elhivatottsága miatt tudott talpon maradni az oktatás, annak ellenére, hogy "Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár, a miniszterelnökkel karöltve, leépítette és tönkretette ezt a rendszert” - írja az MTI.

Osztolykán Ágnes független országgyűlési képviselő, az oktatási bizottság alelnöke szombaton, a pedagógusnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak tanulnia kellene a tanárok alázatából és munkabírásából, és nem az oktatási rendszerben kialakított bizonytalanságot fokoznia. Hozzátette: nem kényszerintézkedéseket kellene bevezetnie a tanárok ellen, például a pedagóguskar létrehozásával.

A politikus kifogásolta a közoktatás államosítását, a tankönyvpiac monopolizálását, és azt is, hogy bár a kormánypárti képviselők a pedagógusok jutalmazásáról beszélnek, "csak megalázzák őket" - mondta. Kifejtette: a béren kívüli juttatást próbálják jutalomként átadni, amelynek nettó 2200 forintos összegéből még a gyermekét sem viheti el moziba egy tanár a pedagógusnapon. Osztolykán Ágnes szerint akkor lesz versenyképes az ország, ha a kormány nem von ki forrásokat az oktatásból.

PM: A pedagógusnap alkalmából nincs ok az ünneplésre

A Párbeszéd Magyarországért (PM) országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a pedagógus-életpályamodell szeptemberi bevezetése érdekében.

Karácsony Gergely független országgyűlés képviselő a pedagógusnaphoz kapcsolódó szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: javaslatában arra szólítja fel a kormányt, hogy hajtsa végre a saját maga által alkotott törvényt, és vezesse be ősztől a modellt, és a fedezetét a 2014-es költségvetésbe is építsék be. A politikus szerint a pedagógusnap alkalmából nincs ok az ünneplésre, "az elmúlt évek ugyanis igazi tragédiát jelentettek a pedagógustársadalom számára".

Hozzáfűzte: a kormányzat sorozatosan hozott olyan intézkedéseket, amelyekről nem egyeztetett a tanárokkal, és amelyek a pedagógusok ellenérzését váltották ki. Teljes a káosz az államosítás miatt - fogalmazott -, "és az újabb agyrém az, hogy pedagóguskart akarnak létrehozni, amelybe belekényszerítik az összes magyar pedagógust". Hozzátette: a tanárokat joggal háborítja fel Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár kijelentése, amely szerint értelmetlen lenne a vasárnapi tüntetés.

Felidézte az államtitkár fél évvel ezelőtti szavait, amelyek szerint a pedagógus-életpályamodell elhalasztása a teljes köznevelési rendszer megújítási lépéseit tenné lehetetlenné. Karácsony Gergely szerint "az értelem dolgában az államtitkár asszonynak vannak komoly problémái", a kormány ugyanis a saját maga által törvénybe foglalt ígéreteket sem teljesíti.

Az Együtt-PM köszöni a pedagógusok munkáját - jelentette ki -, akik ilyen nehézkörülmények között is kitartanak. Hozzátette: elkötelezett amellett, hogy a kormányváltás után érdemi fordulat legyen az oktatáspolitikában, amelynek részét képezi egy jelentős, 15 százalékos béremelés.


 

Botka László, a választmány elnöke és Mesterházy Attila pártelnök
Budapest, 2013. június 1. Botka László, a választmány elnöke (b) és Mesterházy Attila pártelnök (j) az MSZP választmányának ülésén a párt székházában 2013. június 1-jén.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.