Orbánékat nem zavarja a fideszes polgármesterek milliós jutalma

Orbán Viktor kormányfőtől várt választ a DK-politikus Oláh Lajos a fideszes polgármestereknek kiutalt milliós jutalmak ügyében. A miniszterelnök helyett Navracsics Tibor válaszolt, de szerinte a kérdés nem tartozik a kormány hatáskörébe.

Visszautasította Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Demokratikus Koalíció egyik képviselőjének írásbeli kérdését, amelyben a fideszes polgármesterek jutalmazási ügyeiben kért állásfoglalást a kormánytól. Oláh Lajos eredetileg Orbán Viktor miniszterelnökhöz címezte a kérdését, ebben többek között rámutatott: az elmúlt időszakban számos településen a Fidesz színeiben indult, vagy a párt támogatását élvező polgármesterek testes jutalmakat vettek fel, amiért elvégezték a munkájukat.

Navracsics Tibor a miniszterelnököt bírálja

„Az ügyben érintett települések választópolgárai mindezt hatalmas felháborodással vették tudomásul, hiszen véleményük szerint ilyen döntést hozni a jelenlegi gazdasági helyzetben, egyenesen arcátlanság”- olvasható az Oláh által benyújtott írásbeli kérdésben.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Szegi Emma független, de fideszes támogatással indult kabai polgármesternek nemrég egymilliós jutalmat szavaztak meg, de történt más településen is hasonló. A nagykőrösi fideszes polgármester, Czira Szabolcs például háromhavi jutalmat (mintegy másfél millió forintot) kapott a képviselő-testület döntése alapján azzal az indoklással, hogy az uniós forrásból finanszírozott főtérfelújításban olyan szervezési feladatokat is ellátott, amelyek „túlmutatnak a mindennapos polgármesteri feladatokon”. Érdekesség, hogy Czira polgármester pedig fideszes alpolgármesterének megjutalmazását indítványozta, hasonló indokokkal.

Oláh Lajos DK-képviselő (akit egyébként Navracsics válaszában még MSZP-sként tüntetnek fel) arra várt választ, hogy a kormány miként viszonyul ezekhez a gyakorlatokhoz. Orbán Viktor maga helyett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest jelölte ki válaszadónak. A közigazgatási és igazságügyi miniszter hamar rövidre zárta a kérdést.

Levelében azt írta, hogy a kérdés megválaszolása nem tartozik a kormány hatáskörébe, a hatályos törvények szerint ugyanis a polgármesterek tekintetében a képviselő-testület gyakorolja a munkáltatói jogokat, vagyis jutalmat is utóbbi testület állapíthat meg.

Navracsics arra is rámutat, hogy bár a kormányhivatalok felügyeleti jogkör keretében vizsgálják a képviselő-testületek által hozott döntések törvényességét, az új önkormányzati törvény értelmében a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása nem terjed ki azokra a döntésekre, amelyeket a testület mérlegelési jogkörben hozott. „Ennek megfelelően a képviselő-testületi, polgármesteri jutalmat megállapító határozatok vizsgálatára kizárólag a döntéshozatali eljárás szempontjából van lehetőség” - zárja levelét Navracsics Tibor kormányfő-helyettes.

Arra, hogy etikusnak tartja-e ezeket a jutalmazásokat, a fideszes politikus nem tért ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.