Orbánék végre a kátyúkkal is fölveszik a harcot

A hazai útburkolatok és hidak leromlását három éven belül meg kell fékezni, az előkészített projektek közül első lépcsőben a legrosszabb állapotú szakaszok javítása várható 2014-től - jelentette be ma az infrastruktúráért felelős államtitkár.

A kormány arra törekszik, hogy a szükséges források előteremtésével középtávon elvégezze a hazai közúthálózat rendbetételét – mondta Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a Tát-Tarján-Tatabánya összekötő út felújításának mai nyitóeseményén.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közösen kiadott közleménye szerint a rendezvényen az országos útfelújítási tervekről szólva Völner Pál kifejtette: „A Nemzeti Közlekedési Stratégia részeként országos útfelújítási program készül. A javasolt célértékek szerint a burkolatok és hidak leromlását három éven belül meg kell fékezni. A legfontosabb műszaki jellemzőket az évtized végéig legalább a 2000. évi szintre kell visszaállítani. Az előkészített projektek közül első lépcsőben a legrosszabb állapotú szakaszok javítása várható 2014-től.”

Idén országszerte közel 600 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak forrásaiból. A közútkezelő a tavalyi érték háromszorosából, mintegy 87 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket. Az első félévben megkezdődő munkákat döntő részben még az év vége előtt befejezik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntései nyomán 2010 és 2013 között összesen több mint 114 milliárd forintot fordíthatnak a nyertes pályázók az alsóbbrendű úthálózat megerősítésére és felújítására. A 4-5 számjegyű utak fejlesztése terén minden régióban sikerült elérni a közel 100 százalékos forráslekötést már a jelenlegi programozási időszakban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.