Orbánék rákényszerülhetnek a vizitdíj bevezetésére

Havas Szófia szerint Orbánék jövőre kénytelenek lesznek bevezetni azt a vizitdíjat, amelyet évekkel ezelőtt népszavazáson buktattak meg. A gond, hogy ez a vizitdíj bizonyára nem 300 forint lenne.

Kivonulhatnak a külföldi gyógyszergyártók a magyar piacról az új gyógyszertámogatási rendszer miatt – véli az MSZP szakpolitikusa. Az országgyűlés hétfőn szavazta meg az új egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, továbbá módosítják a gyógyszerek támogatási rendszerét; egyes régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól plusz fizetési kötelezettség terheli.

Havas Szófia az ATV Startban azt mondta, miután jövőre a társadalombiztosítási alap, és így a gyógyszerkassza is mintegy felére csökken, a kormány a gyártók terheinek növelésével próbál több bevételre szert tenni. A chipsadótól várt bevétel ugyanis nem folyt be a kasszába, így jelenleg a beígért béremelésnek nincs fedezete – magyarázta Havas, aki szerint a gyógyszergyártók mellett a lakosság terhei is tovább nőhetnek, így például nem kizárt, hogy Orbánék is kénytelenek lesznek vizitdíjat bevezetni, ami viszont már feltehetően jóval több lesz háromszáz forintnál.

Havas szerint továbbá a gyógyszerkassza megkurtítása miatt az úgynevezett innovatív gyógyszerekből is jóval kevesebb kerülhet a piacra, ez pedig jelentősen rontja majd a betegellátást. A gyártók pedig majd szedik a sátorfájukat, és elmennek egy házzal arrébb, ahol jóval kedvezőbb feltételek várják őket – figyelmeztetett az MSZP-s szakpolitikus rámutatva, hogy ma már valamennyi gyógyszerüzemünk külföldi vállalatok tulajdonában van, amelyek ha kivonulnak, úgy igencsak nehéz lesz a magyar gyógyszeripart újjáépíteni, vagy akár piacot szerezni egy magyar gyógyszercégnek.

Havas Szófia
Havas Szófia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.