Orbánék így szállnak harcba a földmutyi ellen

A földspekuláció elleni harc eredményességét szavatolja a földforgalmi törvény, amely előírja, hogy az adásvételeket csak állami biztonsági okmányon lehet megkötni. További garancia az állami elővásárlási jog és természetvédelmi területek esetében a kisajátítás - mondta Bitay Márton államtitkár.

A kormány kiemelten kezeli a magyar termőföld védelmét, a földforgalom alapelveit rögzítő új földtörvény egyértelműsíti, hogy a magyar termőföld a helyben lakó gazdáké, és ezzel egy 1100 éves vita végére került pont - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Bitay Márton rámutatott: a kormány megalkotta a földműves jogi fogalmát és "bebetonozta" azokat a védelmi rendszereket, amelyek garantálják, hogy a belföldi és külföldi spekulánsok ne juthassanak magyar termőföldhöz. A garanciák között szerepelnek védelmet jelentők: az elővásárlási és elő-haszonbérleti sorrend, a helyi földbizottságok működése, valamint az, hogy csak földműves szerezhet földet. Ezek mind olyan elemei az új földtörvénynek, amelyek korábban nem szerepeltek a vonatkozó jogszabályokban.

Az államtitkár aláhúzta a kormány célkitűzése az, hogy a magyar termőföld ne a nagyüzemek használatában, hanem a családi gazdaságok művelésében legyen. A családi gazdaságok megerősítése fontos szempont volt az új földtörvény megalkotásakor is - tette hozzá. A zsebszerződések elleni küzdelem szintén fontos része a magyar termőföld védelmének - mondta. Ez utóbbi kérdés megoldására hétfőn kerülhet sor - hangoztatta az államtitkár -, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a vonatkozó törvényt.

A földspekuláció elleni harc eredményességét szavatolja a földforgalmi törvény is, amely előírja, hogy a földadás-vételeket a jövőben csak az állami által előállított biztonsági okmányon lehet megkötni. További garancia az állami elővásárlási jog rögzítése, valamint  - a természetvédelmi területek esetében - a kisajátítás lehetőségének biztosítása. Emellett a büntető törvénykönyv nyári módosításában már büntető jogi kategóriaként szerepel a zsebszerződésekkel kapcsolatos ügyletekben való részvétel. Sőt, a zsebszerződések elleni küzdelmet a jog eszközeivel megkönnyítő törvény is ebbe a sorba tartozik, amelyet várhatóan még hétfőn elfogad az Országgyűlés  - fűzte hozzá Bitay Márton.

Fontosnak tartotta még megemlíteni: a Földet a gazdáknak program szintén szerves részét képezi a kormány új alapokon nyugvó földpolitikájának. Ennek keretében az állam a helyben lakó és állattartást vállaló családi gazdák számára írt ki pályázatot. Ez a program is a végéhez közeledik; 250 ezer hektár állami termőföld kerül ilyen módon a helyben lakó családi gazdálkodók kezébe. Várhatóan ez a program még az idén, de legkésőbb a jövő év elején lezárul.

A Földet a gazdáknak program keretében egy-egy gazda átlagosan 25 hektár szántó és mintegy 60 hektáros legelőterülethez jutott hozzá. A megkötött szerződések száma meghaladta a 3000-et és közeledik a 4000-hez. Ez azért fontos - mondta az államtitkár -, mert 2010 előtt a 600 ezer hektáros állami földvagyont mindössze 600 szerződés fedte le. A mostani programban pedig több mint 6000 szerződést kötnek majd meg a tervek szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.