Orbánék elhanyagolják a nőket

Az LMP-nek van megoldása arra a problémára, hogy a férfiakhoz képest ne csökkenjen tovább a nők foglalkoztatási aránya, illetve ne kelljen ugyanazért a jövedelemért jóval többet dolgozniuk – állítja Ertsey Katalin, az ellenzéki párt parlamenti képviselője, aki szerint a kormány a füle botját sem mozgatja a javaslataikkal kapcsolatban.

A magyar nők munkaerő-piaci helyzete gyászos képet mutat: ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak, ráadásul tovább csökkent a foglalkoztatási arányuk. Az LMP-nek van megoldási javaslata, a kormány azonban tudomást sem vesz a problémáról – fogalmaz közleményében Ertsey Katalin, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Az Európai Bizottság tavaly március 5-én hirdette meg először az Egyenlő Fizetés Európai Napját, amellyel minden évben arra hívják fel a figyelmet, hogy a nőknek ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Bár az "egyenlő munkáért egyenlő bért" alapelv már 1957 óta szerepel az uniós szerződésekben, azóta sincs előrelépés ezen a téren: hazánkban a nők átlagosan még mindig 16,3 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál, a különbségek pedig egyre nőnek – állítja az ellenzéki politikus.

Magyarországon a bérszakadék is egyre növekszik. A munkaerő-piaci megkülönböztetésen túl a különbség a munka és a családi élet közötti egyensúly kialakításával összefüggő problémát is tükrözi. A nők ugyanis a szülési szabadság alatt maradnak le, és miután gyakran részmunkaidőben térnek vissza a munkaerőpiacra, a férfiakkal szemben leküzdhetetlen hátrányba kerülnek. Magyarországon ráadásul a nők foglalkoztatása is csökken: a legújabb adatok szerint a férfiaknál nőtt, a nőknél fél százalékkal még tovább csökkent a foglalkoztatási arány, amivel már az utolsók között kullogunk Európában – figyelmeztet Ertsey Katalin.

"Az LMP számtalanszor tett javaslatot a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására, többek között miniszteri biztos kinevezését is követelte. A kormány ezt elfogadta, majd elszabotálta a feladatot. Sokszor hangsúlyoztuk és költségvetési módosító indítványba is foglaltuk, hogy a gyermekek nappali ellátásának fejlesztése a kulcsa annak, hogy a nők vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra. A kormány látványosan elhanyagolja a nők jogait, gazdasági és politikai részvételük ügyében tovább rontott a már így is szégyenletes helyzeten" – fogalmaz az LMP-s képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.