Modern békeidőnek szeretné látni munkáját az Orbán-kormány

A parlament megszavazta a kormányprogramot és ezzel a második Orbán-kormányt. A friss miniszterelnök előtte még válaszolt a programmal szemben felhozott ellenzéki kritikákra. Élőben közvetítettük a második Orbán-kormány eskütételét és ünnepi be/kivonulását a térre. Közreműködtek: Schmidt Gábor, Szalay Tamás Lajos és Gergely Márton.

16:20 - Orbán kivonulása: Kossuth tér, Fidesz-ünnep - mondja be a megállót a 2-es villamos vezetője. Ekkor érkezik éppen zenei aláfestéssel a térre a parlament főbejáratán keresztül a fideszes kétharmad. Minden képviselő megjelenik a kapuban, Orbán Viktor pedig a pulpitushoz lép. Nem jelentik be, zúg a Viktor-Viktor.

Nem az eszem, hanem a szívem hozott ide - kezdi Orbán, aki félig magázva, félig tegezve szólítja meg a nagygyűlés résztvevőit. Azért jött ide, mert ezen a téren mindig hitt abban, hogy egyszer végleg felszámolhatják a kommunizmust. Olyan alkotmányt ígér, amelynek a hazaszeretet az első pontja. - Mi sorsdöntő időkben szoktunk idejönni, immár nyolc esztendeje, és soha sem vesztettük hitünket - mondja a firssen felesküdött kormányfő. Orbán büszke a nagygyűlés közönségére, mert ők tették lehetővé a "kétharmados forradalmat". A Fidesz elnöke köszönetet mond a közösségnek. Szerinte ők fogják segíteni élete legnehezebb feladatánál, mármint az elkövetkező kormányzás során.

Orbán a tér mítoszáról beszél. Szerinte az ereje miatt zárták le kordonokkal "azok" (fütty), de a választásokkal végleg elsöpörte a jobboldal a kordonokat, amelyeket korábban bontott kézzel és népszavazással.

Az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát, a szótár - ez a vicc fogja össze Orbán benti és kinti beszédét, hiszen ezt a figyelmeztetést Gyurcsány is hallhatta korábban élőben a Házban. Ezzel az új kormányfő türelmet próbál kérni kabinetje számára, de azonnal sorolja, mi mindent értek már el. - Nem babazsúrra készülünk, hanem küzdelemre és munkára - mondja.

Orbán Viktor azt szeretné, ha a történelem az új kormányzást egyszer majd "modern békeidőknek" nevezné. - Az elmúlt nyolc év falait le fogjuk rombolni, és helyette a kihagyott alapot felépítjük - ígéri. És a szokásos elköszönés sem maradt el: Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! Talán a taps kisebb mint Orbán érkezésekor, de ennek oka lehet, hogy a bemondó hamar közbe szólt. A Fidesz képviselői zenére vonultak vissza a házba, a téren lévőknek újabb zenei program következett, a Hír TV még egy számot megvárt, majd elkapcsolt.

Orbán Viktor esküjét mindenki megtisztelte: jobbra fenn a szocialisták állnak vigyázzban, Szili Katalin kékben; jobb alul pedig a Jobbik képviselői, az oszlophoz legközelebb Vona Gábor mellény nélkül
Orbán Viktor eskütétele

15: 50 - A vihart elkerülték: Nem hallok semmit, úgy visszhangzik mint Kádár annak idején, menjünk arrébb, anya! - mondja egy árpád-sávos logogót lengető férfi tudósítónk mellett. Munkatársunk szerint a tér stílusosan kétharmadig van tele. Meteorológusok heves záporra figyelmeztettek mindenkit Budapesten. A Kossuth téren már látszódnak sötét felhők. A miniszterelnöki parkolóban már Orbán kisbusza áll.

15:40 - Kósa a Fidesz nevében: Mi az emberekkel együtt akarunk jól kormányozni, mert ez a jó kampány - mondja Kósa Lajos. A debreceni polgármester szerint ugyanis nem kell megijedni az angolok mondásától: a kampány a miniszterelnöki esküvel kezdődik. Kósa, Orbán kormányfői munkája idejére a Fidesz ügyeit vezető pártalelnök nem csak gyurcsányizmusról beszél. Az ugyanis véget ért, de a demszkyizmus és a hagyóizmus még megmaradt.

Kósa be is mutatja mire gondolt akkor, amikor a kampány kezdetéről beszélt. Debrecen vezetője ugyanis beismeri, Budapest a legfontosabb város, hogy áttérjen azonnal az őszi önkormányzati választásokra. A Fidesz számára ezek szerint az ősz központi kérdése, hogy sikerül-e bevenniük Budapestet 1990 óta először. A taktika pedig egyszerű, Kósa a bűnlajstromon megy végig, és jelentős túlzással több rácsok mögötti szocialista politikusról beszél mint MSZP-s városházi képviselőkről. A polgrámester azt állítja: a törökök többet építettek, mint Demszkyék. Kormányunk már van, nagyon kellene, hogy legyen Budapestünk is - mondja, és úgy zárja: hajrá budapestiek!

A tömegben tudósítónk kiszúrt több árpád-sávos zászlót, egy radikális motorost két kerék nélkül, valamint egy Budaházynak pólóján szabadságot követelő férfit. Persze nem minden a politika. Az agrártárca épülete mellett egy kisebb esküvői menet tart az V. kerületi házasságkötő terembe, a mennyasszony vidáman rágózik.

15:25 - Semjén támadásban: A frissen felesküdött tárca nélküli miniszterelnök-helyettes a kettős állampolgárság megszavazásának ünneplésére fűzi fel beszédét. Az örömbe azonban jelentős mennyiségű düh is vegyül. Gyurcsányra és "két bűntársára" külön figyelmet szentel, amiért nemmel szavaztak. A tér hangosan füttyül. Ezt követően Semjén összemosta Ficó pártját a magyar szocialistákkal.

Isten segítségével folytatjuk országalapító királyunk nagy művét - ígéri az Orbán-kormányban a lelki dolgokért felelősséget vállaló KDNP-elnök. Szerinte a magyar nép történelmi hősei vezethetik majd az országot, ha nem tudná a helyes utat. Erre rímelve Semjén után a Bánk bán következik, de nem Tiborc siralma, hanem a Hazám, hazám.

15:20 - Zenei betét: Együtt törtük át a bűnök falát - énekelték. Balázs Fecó, Varga Mihály és Palcsó Tomi a fellépők között. Szokás szerint vannak árusok is atéren. Fogy a trikolór karkötőben, az árpád-sávos kitűző, a Nagy-Magyarországos övcsatt.

15:10 - Házelnök kint a házból: Schmitt pál az első politikus megszólaló a téren. Azzal kezdi, hogy visszafoglalták a Kossuth teret. Arról gondolkodik, vajon a parlament kövei is meg tudnak-e hatódni ennyi felemelő esemény láttán. A gyűlésre egyébként sokan mentek el, de a tér messze nincs tele.

A hivatalos program bevárta a Hír TV 3 órakor kezdődő híradójának a végét, ezt a rendezvényt ugyanis már nem közvetíti az MTV. Előbb a Székely himnuszt éneklik a téren önbuzgalomból az emberek, majd immáron a hangszóróból érkező szimfonikus aláfestéssel következik a magyar Himnusz.

14:19 - A miniszterek esküje: Schmitt bejelenti: a kinevezésekkel a kormány megalakult. Taps. Orbán jobb öklével kopog az asztalon. Ezt követően letették az esküt. A miniszterek Isten segítségét is kérték annak végén. A Szózattal fejeződik be az ünnep parlamenti része, most következik a Kossuth téri népünnepély.

Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Schiffer András is gratuláltak a kinevezetteknek. Lendvai újabb kézcsókot gyűjtött be, ezúttal Semjén Zsolttól. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője és elnöke egy darabig a helyén maradt, majd Balczó Zoltán alelnökhöz hátrafordulva kérdezte meg mi legyen. Végül kiment és ő is végigkezelt az új kormánnyal.

14:16: - A házban: Lendvai Ildikó távozó pártelnök Hende Csaba bemutatása alatt ért vissza a patkóba. Navracsics Tibor hosszabb tapsot kap bárkinél a polgári frakciótól. Ütemeset. Semjén bőszen bólogat, amikor Orbán arról beszél: azt várja tőle, hogy a keresztényi filozófiát képviselje majd munkája során. Orbán befejezte a bemutatásokat. Vastaps. Az új kormányfő végigkezel az új miniszterekkel. Az Orbán-család két legkisebb tagja ezen a protokolláris aktuson már nincs jelen.

14:14 - Orbán indoklása: Olyan kormánytagokra van szükség, akik az új politikai-gazdasági rendszer megalapítása követelményeinek megfelelnek: megfelelő kvalitással, jártassággal rendelkező, tapasztalt emberek, vezetők, akik készen állnak, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, azaz döntéseket hozzanak, és azokért vállalják a felelősséget - kezdte kormánytagjainak bemutató beszédét az új miniszterelnök, hozzátéve, kormányát nem a hagyományos ágazati, hanem a politikai vezetés - a személyes felelősség - elve mentén állította össze.

Matolcsy Györgytől (nemzetgazdasági miniszter) azt várják az emberek, állítsa talpra a magyar gazdaságot, Széchenyi országépítő szellemében, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovas legyen. Matolcsyról azt is elmondta Orbán, hogy már az Antall-kormányban is tevékenykedett, és komoly szerepe volt az első polgári kormányban is.

Martonyi János külügyminisztertől azt várják, hogy irányításával szerezze vissza Magyarország a nemzetközi tekintélyét, illetve vezényelje le januártól az EU-elnökségi munkát, valamint azt, hogy a kormány szívügyének tekintett közép-európai együttműködés felépülhessen.

Pintér Sándor belügyminisztertől „minden magyar választó azt várja, hogy a közrendet, a közbiztonságot állítsa helyre. Talán ez a legnehezebb munka, nincs vesztegetni való idő. Tapasztalt rendőri vezető kell, aki a területet úgy ismeri, mint saját tenyerét. Ehhez a miniszterelnök teljes támogatását élvezi a tárcavezető" - hangsúlyozta Orbán.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter feladatáról a miniszterelnök azt mondta: az elmúlt időszakban a közvagyont elherdálták, az állam rossz gazdának bizonyult. Fellegi dolga az lesz, hogy védje meg a megmaradt közvagyont, ami „nem kis munka lesz". Azt is be kell bizonyítania, hogy az állam igenis lehet jó gazda, az állami fejlesztések pedig gyorsan, hatékonyan, korrupció nélkül bonyolódjanak le.

Réthelyi Miklóstól a kormányfő azt várja, hogy szervezze meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát és irányítsa azt. A tárcavezetőtől a magyar emberek azt várják, hogy mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot, és segítse a fiatal nemzedék kibontakozását. Orbán kitért arra, hogy Réthelyi a kormány legtapasztaltabb tagja.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel szemben egyértelműen nagyobb az elvárás, mint a mezőgazdaság hagyományosan irányítása. Orbán szerint miniszterétől azt várják az emberek, hogy legyen végre valaki, aki a vidéket talpra állítja, a falu, a vidék ugyanis nem a múlt, hanem a jövő ígéretes erőforrása. A kormányfő szerint Fazekas húsz éve Karcag büszke városának polgármestere, aminek „külön jelentősége van".

Hende Csaba honvédelmi miniszter előtt „cseppet sem könnyű feladat áll, az, hogy megtalálja a honvédség helyét a 21. századi nemzetközi együttműködés rendszerében". Orbán személyes elvárása vele szemben: vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos szereplője. Hende az első Orbán-kormányban igazságügyi államtitkár volt.

Utoljára Orbán Viktor két helyettesét mutatta be, „két igazi politikai harcost, akik a heves politikai küzdelmek során nem vesztették el fejüket, hidegvérüket, megőrizték ítélőképességüket és tisztánlátásukat". Navracsics Tibor a szétcsúszóban lévő közigazgatási rendszer újjászervezését vállalta, Orbán Viktor megjegyezte, „elismerésem a bátorságáért". A központi közigazgatás átszervezése már megkezdődött, a következő lépés a középszint átalakítása lesz.

Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter, miniszterelnök-helyettes lesz. Orbán emlékeztetett arra, hogy „az új kormány nem koalíciós, hanem a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotta kormányzat". A kormányfő azt várja helyettesétől, hogy képviselje a kereszténydemokrata politikai filozófiát, a keresztényszociális gondolkodási módot. Orbán elismerte, hogy „támogatóink nagy része nem hívő keresztény, de ők is részei a magyar keresztény kultúrának". A kormányfő szerint az új kabinetnek szüksége van egy értékrendszerre, igazodási pontra, horgonyra, hogy „ne süllyedjen el a napi praktikus teendők tengerében, és a dolgok mélyebb értelmét ne veszítse szem elől".

14:07 - A miniszterek: Orbán sorban mutatja be leendő kormányának tagjait. A Fidesz mindegyik bemondott nevet vastapssal fogadja. Gyurcsány Ferenc nincs a teremben. De Lendvai Ildikó széke is üres. Orbán ebben a percben mutatta be Pintér Sándort. A régi-új belügyér felállt és meghajolt. A szocik is tapsoltak.

Apró dress bonbon: az új kormánytagok közül egyedül az agrárügyi miniszter ül begombolt zakóval.

14:01 - A második menet: Schmitt Pál csengőhangja inti csendre a T. Házat. Kezdődik. Orbán másodszor vonul a pulpitusra. Ezúttal kormányának tagjait mutatja majd be. A szocialista miniszterek hivatali idejének utolsó percei ezek. A kormány-bársony-félkörben foghíjasak maradtak a fotelek. Húsz piros bársonyszékben kilenc vezető. Négy-négy miniszter mindkét oldalon, plussz Semjén Zsolt.

Orbán Viktor esküjét mindenki megtisztelte: jobbra fenn a szocialisták állnak vigyázzban, Szili Katalin kékben; jobb alul pedig a Jobbik képviselői, az oszlophoz legközelebb Vona Gábor mellény nélkül
Orbán Viktor eskütétele

13:59 - A házban: Végeláthatatlan sorban érkeznek a gratuláló fideszes képviselőkezek a miniszteri patkóban ülő urakhoz. Semjén Zsolt az egyik legnépszerűbb, Kerényi János képviselőtől (Fidesz) még két puszit is kap a baráti kézfogó mellé. Közben már Matolcsy György is már új helyén fogadja a gratulációkat.

Ez láthatóan Semjén Zsolt nagy napja. Most épp Pesti Imre kezel vele. A KDNP elnöke szorosan fogja a kinyújtott jobbot, baljával a fideszes eü-szakpolitikus jobbját masszírozza. Mosolyognak. Csillognak. Majdnem annyira mint Mark Webber, aki Isztambulban ezekben a percekben megnyerte az időmérőt, a harmadik sorozatban.

A szocialisták visszatértek a frakcióülésről. Egykedvűen, fanyalogva figyelik a fideszes kormánytagok körüli ünneplést. Gyurcsány Ferenc egyelőre távol.

13:54 - Breaking News! Új arcok a bársonyszékekben. Hende Csaba honvédelmi és Fazekas Sándor agrárminiszter az első, akik a kormánytagoknak fenntartott piros bársonyszékekbe ültek immáron le. Megérkezett Fellegi Tamás is, ő egyelőre áll a széke előtt. Keze a zsebeiben. Réthelyi Miklós is a miniszteri patkóban. Fogadja a KDNP-s képviselők kézfogásait. Martonyi Jánosnak a teremszolga mutatja meg, melyik a külügyminiszteri bársonyszék.

Réthelyi leült a bársonyba. Kezeivel az előtte lévő asztalra tett iratokat rendezgeti izgatottan. Szokni kell a helyzetet. Semjén Zsolt is barátkozik már új helyével, láthatóan elégedett. Előtte még Lázár János fideszes frakcióvezetővel kvaterkázik. Balsai István (Fidesz) hatalmas mosollyal kezel le mindegyik új miniszterrel.

Navracsics Tibor is bársonyt foglal. Pintér Sándor még nem tudott lejutni a patkóba, a széksorok között fideszes politikusok rohanják le egy kézfogásra.

13:35 - A házban: A fideszes Obreczán Ferenc - új képviselőként - egyelőre a parlamenti üléstáblát vizsgálja. Nézi, melyik kolléga hol ül. Neki ajánljuk legújabb grafikánkat, amiben még nemre, korra és megyére is tud szűrni. Az Orbán-család is kezd visszaszivárogni a sajtópáholy nekik fenntartott részébe. Stílusosan egyelőre csak a kétharmaduk van jelen.

Kezdenek visszaszivárogni a népek a parlamenti patkóba. A páholyok első fecskéje: Kudlik Juli. Navracsics Tibor és Pintér Sándor nemrég értek vissza a kinevezési okmányaikkal...

13:01 - Sándor-palota: A köztársasági elnök hivatalában elkezdődött a miniszterek kinevezési okmányainak átadása. Sólyom László ezzel lehetővé teszik, hogy a 8+1 miniszter még ma esküt tegyen. Ott van a két helyettes, Navracsics Tibor (közigazgatás és igazságügy) és Semjén Zsolt (tárca nélkül), valamint Matolcsy György (gazdaság), Pintér Sándor (belügy), Fellegi Tamás (fejlesztés), Martonyi János (külügy), Fazekas Sándor (agrár), Hende Csaba (honvédelem) és Réthelyi Miklós (minden más).

A kinevezés elején a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt, míg a végén a Szózatot. Miután Orbán Viktor egyenként gratulált a frissen kinevezett minisztereknek, a köztársasági elnök és a miniszterelnök részvételével csoportkép készült az új kormány tagjairól.

12:59 - Ki itt a gazda? Újabb adalék a formai furcsaságokhoz: miután a kormány a mai napon leteszi az esküjét, egyúttal hivatalosan is hivatalba lép. A minisztériumi átadás-átvételekre viszont csak hétfőn kerül sor. (Mint írtuk, egyelőre csak Hende Csaba honvédelmi és Fazekas Sándor agrárminiszter veszi fel a munkát a hétvégére.) Így viszont, formailag csak hétfőn áll munkába a második Orbán-kabinet. Ez pedig azt jelenti, hogy holnap, azaz vasárnap nincs gazdája a tárcáknak. A régiek már nincsenek hivatalban, az újak pedig - bár letették az esküjüket - a tárca dolgaiban, átadás-átvétel híján nem tudnak lépni. Mindez persze csak mintegy negyven órát jelent.

Hozzá kell tenni, hogy Szollár Domokos távozó kormányszóvivő a napokban bejelentette, hogy a leköszönő kormány kész már ma, azaz a szombati eskütétel után lebonyolítani az átadás-átvétel folyamatát. Erre viszont Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes azt közölte: a most megszavazott átadás-átvételi törvény egyértelmű, a formai adatcserére hétfőn kerül sor. Persze azóta kiderült, hogy a törvény ellenére még Navracsicsék is ismernek kivételeket. Vagy legalábbis megoldják, amit muszáj.

12:55 - Jól időzítő turisták: A Kossuth téren folyamatosan szerelik össze a Fidesz-nagygyűlés állványait, fokozott rendőri készültség és parkolási tilalom. Több turistacsoport is fényképeszkedik a téren, nem is sejtve, hogy épp az új kormány alakul meg mögöttük a T. Házban. A hangszórókból popzene szól aláfestésnek.

12:50 - Orbán "minisztere": Megkerestük Szekeres Imre távozó honvédelmi minisztert és megkérdeztük tőle: mit szól ahhoz, hogy délután két óráig formálisan már/még Orbán Viktor miniszterelnök a főnöke. A szocialista politikus úgy fogalmazott: "Igen, valóban ez a helyzet, Orbán Viktor a kormányfő, de a honvédelmi miniszter formailag még én vagyok. Tulajdonképpen furcsa helyzet, de nincs benne semmi különös. Ha most kellene hirtelenjében intézkedni valamilyen ügyben, akkor sem lenne semmi baj. A honvédség jól teljesítene, mert a honvédség - lassan mondom, hogy mindenki megértse - nem tévesztett utat..." - nyilatkozta a NOL-nak Szekeres Imre.

A távozó honvédelmi miniszter utolsó mondatával feltehetően az új honvédelmi miniszter egyik korábbi kijelentésére utalhatott, Hende Csaba ugyanis nemrég azt nyilatkozta: szerinte a honvédség utat tévesztett.

12:35 - Ebédszünet a házban: A 13:40-ig tartó szünetben a politikusok többsége ebédelni ment. A parlamenti büfé "ünnepi" menüje: újházi tyúkhúsleves és stíriai metélt. A Vadász teremben málnakrém leves és grillezett hal is van az ínyenceknek. Több fideszes politikus is vörösbort kért a büfében.

Orbán Viktor több folyosón is felbukkant: mindenhova kamerák kísérik, és persze elmaradhatatlanul az új kormányfő mellett vonul Szijjártó Péter és Varga Mihály. A stáb mögött az egykori terrorelhárító-főnökből lett személyi testőr és csapata. Egy szocialista politikus meg is jegyezte a nem létező bajusza alatt, félhangosan: "na, itt jön a mini-szterelnök". Senki nem nevetett a viccen.

Rogán Antal eközben a fideszes folyosó, Kossuth térre néző egyik erkélyét mutatta meg kisfiának. A gyermek megijedt a magaslattól, ezért inkább visszavonultak. Pálffy István (Fidesz-KDNP-tv2-MTV) a Szent Korona melletti merengőben üldögél egyedül és a telefonját babrálja. A parlamenti patkó üres, csak néhány jobbikos politikus játszik a laptopjával.

12:03 - Két miniszter már ma dolgozik: Hende Csaba és Fazekas Sándor már ma átveszi a tárcáját, a honvédelmit biztonsági okokból, az agrárminisztériumot pedig azért, mert holnap már egy Európai Unió-s találkozóra várják az új vidékfejlesztési minisztert. A másik hat tárcavezető és Semjén Zsolt lebegő miniszterelnök-helyettes számára hétfőn kezdődik a munka, vagyis a kulcsok még a Bajnai-kormány minisztereinél maradnak.

Az is az MTV híradójában hangzott el, hogy hétfőn 11-kor lesz az első kormányülés.

11:42  - Orbán minisztere Szekeres Imre! Azzal, hogy Orbán Viktor immár megválasztott miniszterelnök, a kormány új tagjai viszont csak a szünet után tehetik le esküjüket, közjogilag az a furcsa helyzet állt elő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormány jelenleg szocialista prominensekből áll. A törvény értelmében ugyanis a mindenkori miniszterek megbizatása formailag addig tart, amíg az új tárcavezető le nem teszi hivatali esküjét. Így tehát jelen pillanatban Orbán Viktor miniszterelnöknek rendkívüli esetben, például azonnali beavatkozás igénylő honvédelmi kérdésben - Hende Csaba új tárcavezető eskütételéig - Szekeres Imre szocialista miniszterrel kellene megbeszélnie a teendőket. Mindez persze csak formalitás.

Ezzel tulajdonképpen megalakult a nagykoalíció. Persze csak néhány órára, akkor is csak papíron.

11:40 - Az eskü: Az eskütételre nem a korábbi gyakorlatnak megfelelően került sor. Orbán ezúttal nem a házelnöki pulpitus felé, hanem annak háttal tette le esküjét.

Orbánnak mindegyik frakcióvezető külön gratulált. Kezet fogott Lázár Jánossal (Fidesz), Schiffer Andrással (LMP), Mesterházy Attilával (MSZP) és Vona Gáborral (Jobbik) is. Lendvai Ildikó még kézcsókot is kapott az új kormányfőtől. Kósa Lajos Fidesz-alelnök külön gratulált Orbánnak, a kézfogás mellé egy ölelés is járt. Kövér László is külön kiment kezelni Orbánnal. Neki külön taps járt az új frizuráért.

Miután Orbán kiment és fogadta Sólyom László államfő gratulációját is, a házelnök szünetet rendelt el. Ez alatt az új miniszterelnök előterjeszti kormánya névsorát, és Sólyom László délután 1-kor a Sándor-palotában már át is adja a kinevezéseket. Ezt követően délután 2-kor folytatódik az ülés, immár a kormány többi tagjának esküjével.

11:30 - A szavazás: 261 igen, 107 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az Országgyűlés megszavazta miniszterelnöknek Orbán Viktort, egyúttal döntött a kormányprogram elfogadásáról.

11:29 - A házban: Orbán beszéde végén vastaps jön a saját frakcióból. Eleinte csatlakozik hozzá a Jobbik és az LMP is, az utolsó traktusok már csak a kormánypárt felől érkezik. Az MSZP kezei ezúttal is lent maradtak. Következik a miniszterelnök megválasztása. A fotósok már bezsúfoldótak a legjobb helyekre. Schmitt Pál: kérem szavazzanak, elfogadják-e Orbán Viktor miniszterelnöknek és elfogadják-e a kormányprogramot. Az MSZP frakcióigazgatója, Tóbiás József máris bekiabálta: nem! Derültség.

11:29 - Orbán beszéd, V.: A miniszterelnök-jelölt szerint a kormányprogrammal szembeni kifogások másik csoportját azok az ellenérvek adják, amelyek szerint abból hiányoznak a konkrét intézkedések, az iránytű önmagában nem elég ahhoz, hogy kiadja a kormányprogramot. Azt is mondják - tette hozzá -, hogy hiányzik a bevételi oldal, számok nélkül nincsenek célok, nem sorolja fel a kormányprogram az eszközöket. "Akik ezt kérték, a következő 4 év legfontosabb vitáit akarják lefolytatni. Előbb közös célok kellenek, amelyeket a következő négy évben lépésről lépésre közelítsük meg, vitassuk meg itt a T. Házban. A jövő héten már a gazdasági tényfeltáró bizottság közbülső jelentését megkaphatja a kormány, az alkotmánymódosítás is előttünk van, az egészségügy megmentése, a köztrend helyreállítása, a gazdaság talpra állítása. Lesz vitára bőven lehetőség a következő négy évben" - jelentette ki.

Orbán megemlítette, hogy a kormányprogramban szereplő társadalmi szerződés kérdését is vitatják néhányan, ezzel kapcsolatban úgy vélte, sok a zűrzavar. A társadalmi szerződés alapja a Fidesz-KDNP választási programja, amelyet Orbán - mint mondta - beemelt a kormányprogramba. Ez öt nemzeti ügyről, közös célról szól: ezek a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend. Orbán szerint az elmúlt húsz évet az elitpaktumok uralták, ilyenre most nincs szükség, mert az emberek kétharmados többséggel kötötték meg a társadalmi szerződést.

A volt kormánypártok soraiból érkező bírálatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, „legtöbbször úgy érzem, hogy nem velem vagy a programmal, hanem a választókkal vitatkoznak".

A kormányprogram vitájával kapcsolatban Orbán szerint a leginkább az ad bizakodásra okot, hogy minden frakció talált benne valamit, amit tud támogatni. "A vita lezárult, a munka ideje van. Minden eredmény csak a munkából fakadhat, dolgozzunk együtt, ne arról vitatkozzunk, hogyan kellene dolgozni, ezt eléggé megvitattuk - fogalmazott. Ha nagynak látszunk, az azért van, mert nagy emberek vállán állunk. Ha nemcsak nagynak, hanem erősnek is látszunk, és annak látszunk, az pedig azért van, mert sok, több millió magyar ember vállán állunk, akiket munkával, szerényen, alázattal kell szolgálnunk" - zárta beszédét, majd latinul azt mondta: „Egyedül Istené a dicsőség!"

11:26 - A házban: Egy újabb Orbán-blokk végén a Fidesz újra tapsol. Ezúttal csatlakozik a Jobbik-frakció is; a hangadó, illetve a tapsadó Gaudi-Nagy Tamás volt. Gyurcsány Ferenc egyik kezével támaszkodik, másik kezével a képviselői asztalába kapaszkodik.

11:26 - Orbán beszéd, IV.: Orbán kitért arra is, hogy vitatták a kormányprogramban a régi rendszer megdöntésének, az újnak a megalapításának a gondolatát. Erről azt mondta: zavaros, megosztottságot, válságot hozó korszak van mögöttünk, máshová jutottunk, mint ahová akartunk. Arra szólított fel, hogy szakítson a magyar politikai a blokkokban való gondolkodás hagyományával - mert a valóság ennél sokszínűbb -, és együtt törjünk ki saját provincializmusunkból.

11:24 - A házban: Szocialita életképek Orbán felszólalása alatt: Molnár Zsolt és Horváth Csaba a mai Magyar Hírlapot bújja, Puch László könyvet olvas, Lendvai Ildikó sms-t próbál meg küldeni. A leendő miniszterelnök beszédének egyik legaktívabb figyelője Kiss Péter.

11:22 - Orbán beszéd, III.: Az áprilisi választásokon megmutatkozott erő a legszebb és a legtisztább, ami csak egy demokráciában lehet. A nyugati világban nem meglepő, ha valaki demokratikus keretek közötti forradalomról beszél.

11:21 - A házból: Vitányi Iván (MSZP) elaludt Orbán beszéde alatt. Mesterházy Attila hol telefonjával, hol jegyzeteivel babrál.

11:20 - Orbán beszéd, II.: Mély, átható és tartós változás várható, amely életünket alapjaiban változtatja meg. Ez a forradalom csak alkotmányos lehet: vagyis az alkotmány betartásával kell, hogy történjen, és az alkotmány megváltoztatására is irányulnia kell. A Fidesz a fennálló politikai-gazdasági rendszer megváltoztatásáért évekig harcolt, mindig alkotmányos eszközökkel, míg végül sikerrel jártunk, megtörtént a kétharmados forradalom. Az új korszak, az új kormányzás visszaadja a magyar nemzet önbecsülését. Az alkotmányt megváltoztatjuk, jövő héten elindulhat az új alkotmány előkészítésének munkafolyamata.

11:17 - A házból: A leendő miniszterelnök a brit kormányfő David Cameront idézi. Mondata végén Vadai Ágnes (MSZP) a fideszes képviselők felé biccent: "na, akkor most taps". És igaza lett. A kétharmad összecsapta tenyerét. Szanyi megint leveszi a zakót. Nem bírja a hőséget. Orbán legidősebb lánya a frizuráját igazgatja a kormányfő-jelölti válasz alatt.

11:15 - Orbán beszéd, I.: "Az a tisztem, hogy alkotmányos szokásoknak megfelelően válaszoljak a kormányprogram vitájában elhangzott érvekre. Nagyszerű vita volt, nagyszerű órák voltak az elmúlt napokban. 97 hozzászólás érkezett. Kedvem lett volna aktívan részt venni a parázs vitában, de a parlamenti szokás nem engedni. Az egyenkénti válaszok helyett legfontosabb kérdésekre és felszólalásokra térek ki" - kezdte beszédét Orbán Viktor. A vita jellegéről az volt a benyomása, hogy alig tapasztalt "felém áradó rosszindulatot, ártó, bántó szándékot". A miniszterelnök-jelölt szerint ugyanakkor súlyos véleménykülönbségek is vannak a kormányprogramban foglaltakkal kapcsolatban: például arról, hogy volt-e forradalom. Az ellenzők szerint demokráciában csak a demokráciát megdöntő forradalom lehetséges, "ez azonban az osztályharcra alapuló történelemoktatásnak tudható be, én másik iskolát képviselek, amely szerint ez igenis lehetséges".

11:07 - A házból: Schmitt Pál megadja a szót a kijelölt kormányfőnek. A koreográfia szerint Orbán a pulpituson válaszol a kormányprogram 10 órás vitájában elhangzottakra. Gyurcsány az asztalra könyökölve hallgatja. Orbán beszéde közben a fideszes képviselők olykor tapssal fejezik ki együttértésüket. Sem az MSZP, sem az LMP, sem a Jobbik képviselői nem követik a példát.

11:05 - vendégek és családtagok: Schmitt Pál az ülés kezdetén hosszan köszöntötte a megjelenteket: a köztársasági elnököt és elődjét, Orbán Viktor leendő kormányfőt és elődjeit, a miniszterjelöltjeiket családjaikkal együtt, a külföldi diplomatákat és a díszvendégeket.

Orbán Viktor családja a dolgos hétköznapokon sajtópáholyként működő részben kapott helyett. A leendő miniszterelnök két legkisebbik lánya és felesége, Lévai Anikó ül az első sorban, három másik gyermeke mögöttük. Újabb ismert arcok a Jobbik frakciója mögötti díszpáholyban: Kovács Ákos énekes és Rákay 'Philip' Kálmán.

Morvai Krisztina ismét a Házban. Szokásos mosolyával figyeli az eseményeket.

11:01 - becsengettek: Schmitt most megkocogtatja a csengőt. Eljött a pillanat. Szanyi Tibor visszavette zakóját. A dress code győzött. Schmitt köszönti a díszvendégeket, a közjogi méltóságokat.

11:00 - utolsó figyelemztetés: Megérkezett Gyurcsány Ferenc is, ezúttal is nyakkendő nélkül. Most épp Kiss Péterrel beszélget, aki láthatóan sokat fogyott az elmúlt hónapokban. Schmitt Pál házelnök egyelőre kezeit ölében összefonva, egykedvűen várja a kezdést.

Szűcs Erika és Lamperth Mónika ex-miniszterek némileg összeöltöztek: fehér kosztüm mindkettejükön, Szili Katalin ezúttal kékben.

10:50 - dress code: Vona Gábor (Jobbik) szürke öltönyben, kék ingben és aranysárga nyakkendőben érkezett. Gárdamellény ezúttal nincs rajta. Párttársa, Dúró Dóra decens kiskosztümben, nem pedig díszmagyarban jelent meg.

Navracsics Tibor leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter a patkó egyik sarkában Varga Zoltán (MSZP) távozó önkormányzati miniszterrel beszélget. Szekeres Imre leköszönő honvédelmi miniszter ezúttal már nem a bársonyszékekben, hanem a frakció egyik hátsó sorában foglal helyet, akárcsak Hiller István ex-oktatási tárcavezető. Szanyi Tibor, a mindig renitens szocialista képviselő egyelőre zakó nélkül az ülésteremben. Jó idő van. (Bezzeg az újságíróknak előírták a dress code-ot).

Az MSZP frakcióból egyelőre csak egyetlen képviselő ült be a patkóba: a korábbi frakcióigazgató és gazdasági államtitkár, Varju László. A Jobbik képviselőcsoportja mögötti páholyban Csukás István író és Kudlik Júlia beszélgetet kedélyesen. Kudlik később új beszélgetőpartnert talált: melléült Kerényi Imre színházrendező.

Orbán Viktor esküjét mindenki megtisztelte: jobbra fenn a szocialisták állnak vigyázzban, Szili Katalin kékben; jobb alul pedig a Jobbik képviselői, az oszlophoz legközelebb Vona Gábor mellény nélkül
Orbán Viktor eskütétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.