Orbán visszaszedi a fideszes városvezetők pénzjutalmát

Nem maradt hatás nélkül az önkormányzati jutalmakról szóló Blikk-összeállítás, Orbán Viktor egy körlevél szerint vissza akarja fizettetni a kormánypárti városvezetőkkel a felvett pluszpénzeket.

"Kérjük szíves és gyors közreműködéseteket abban, hogy a miniszterelnök határozott kérése minden településen érvényesüljön: a kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek nem vehetnek fel jutalmat, ha valaki mégis így tett, az szerdáig fizesse azt vissza, vagy fordítsa ellenőrizhető módon jótékonysági célokra, az általa vezetett településen" – írta Kubatov Gábor pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Fidesz választókerületi elnökeinek abban a levélben, amelyet a Blikk közölt.

A bulvárlap korábban 32 fideszes polgármestert és alpolgármestert talált a fővárosban és a megyei jogú városokban, akik összesen ötvenmillió forint jutalmat vehettek fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is. A kormányfői kérés azonban bővebb kört érinthet, mivel a kisebb városokban kiosztott extrapénzre is kiterjed - írta a lap.

"Abban a reményben írtuk ezt a levelet, hogy mindenki vissza fogja fizetni a jutalmat, akik nem, azok számolhatnak a következményekkel" – árulta el a Blikk kérdésére Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A cikk szerint levelükben figyelmeztetik az esetleges renitenseket: "természetesen a jutalom visszafizetése helyett a mandátum visszaadása is lehetséges alternatíva". Az érintett polgármestereknek Kubatovéknak írásban kell beszámolniuk.

Néhány polgármester már nyilatkozott a Blikknek, hogy jótékony célra fordítja jutalmát. Kupper András képviselő, XI. kerületi alpolgármester például felzárkóztatási és integrációs programokra fordítja a 2,6 millió forintos jutalmát, Vas Imre pesterzsébeti polgármester pedig a kerületi óvodákat támogatja majd. A Blikk által megkérdezett politikusok közül Varga József honatya nyilatkozott úgy, hogy jutalmát a gyerekének egyetemi tandíjára fogja költeni, akit kedden hiába kerestek, hogy Orbán Viktor kérésének ismeretében is fenntartja-e korábbi álláspontját. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.