Orbán Viktor ismerhette a Sukoró-beruházás részleteit - vallotta egy tanú

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök hajdani személyi titkárát, főtanácsadóját, kabinetvezetőjét, a miniszterelnöki hivatal több más munkatársát, valamint Joav Blum izraeli üzletember egyik tanácsadóját is meghallgatták ma Szolnokon, az úgynevezett Sukoró-per tárgyalásán.

Az ügy előzménye, hogy az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A csereszerződés tárgyát az állami tulajdonban lévő sukorói külterületi ingatlanegyüttes, valamint az említett üzletember tulajdonában lévő, Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2009 áprilisában különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozást indított az említett ingatlanok cseréjével összefüggésben. A nyomozást hivatalból rendelték el a Fejér Megyei Főügyészség közigazgatási vizsgálatának jelzése nyomán. Az ügyészség szerint a csereszerződésben a sukorói területeket 734,3 millió forinttal alulértékelték, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanokat 593,5 millió forinttal túlértékelték. A főügyészség szerint így olyan szerződést hagytak jóvá, amelynek teljesülése esetén az államot több mint 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés érte volna.

Schiffer András, az LMP akkori szóvivője tett feljelentést 2009 októberében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt, arra hivatkozva, hogy a sukorói King's City beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. (2010. szeptember 23-án az Orbán-kormány hatályon kívül helyezte a projektet kiemelt beruházássá nyilvánító 2009-es kormányrendeletet.)

A Központi Nyomozó Főügyészség 2011. október 3-án hivatali visszaéléssel gyanúsította meg Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfőt a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben, majd 2012. július 20-án bizonyítottság hiányában megszüntette ellene a nyomozást.

Június 13-án a Fővárosi Ítélőtábla a Fejér Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét helybenhagyva jogerősen semmisnek mondta ki a tervezett sukorói King's City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést. A másodfokú, jogerős ítélet szerint a szerződés érvénytelenítésével vissza kell állítani az eredeti állapotot.

A kormánypárti kommunikáció dacára végül nem vált vádlottá Gyurcsány Ferenc, akit a Központi Nyomozó Főügyészség korábban gyanúsítottként hallgatott ki hivatali visszaélés miatt, amit a volt kormányfő cáfolt. Bíróság elé kell állnia viszont mások mellett a cserét bonyolító Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatójának, Tátrai Miklósnak és az akkori értékesítési igazgató Császy Zsoltnak.

A politikai vonatkozásokkal terhelt ügy külön érdekessége, hogy az eljárást furcsa körülmények között, túlterheltségre hivatkozva helyezte át Budapestről Szolnokra az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke - Szájer József fideszes EP-képviselő felesége -, Handó Tünde.

A tegnapi tárgyaláson Gyurcsány Ferenc korábbi közvetlen munkatársai - akik adataik zárt kezelését kérték - egybehangzóan állították: a sukorói telekcsere, s a Velencei-tó mellett megvalósítandó kaszinóberuházás nemzetgazdasági érdekeket szolgált, s közel 3500 ember foglalkoztatását jelentette volna. A miniszterelnöki hivatalban emlékeik szerint egyetlen egyeztetés zajlott ez ügyben több minisztérium munkatársai és más szakértők részvételével 2008 tavaszán, amikor a befektetők bemutatták az épületegyüttes látványtervét, s vázolták az ingatlannal kapcsolatos elképzeléseiket. Sem a beruházásról, sem a későbbi telekcseréről nem született döntés ezen a találkozón - erősítették meg többen is -, annak célja részben protokolláris volt, demonstrálandó, hogy az állam elkötelezett a gazdaságot erősítő beruházás mellett.

Ilyen egyeztetések zajlottak egyébként más külföldi befektetőkkel, köztük például az Audival, a Suzukival és a Mercedessel is - erősítette meg az egyik tanú. Joav Blum üzletember tanácsadója, akit a sukorói beruházás projektmenedzselésével bíztak meg, hangsúlyozta: a külföldi befektetők kínos precizitással ügyeltek arra, hogy a befektetés jogszerű legyen, ezért más szakértők mellett népes ügyvédcsapattal vették körbe magukat. Közölte: hiányolta az írásban megkapott rendőrségi tanúvallomásából azt a részt, amikor kifejtette: Joav Blum valóban szándékozott letelepedni Sukorón, ennek érdekében telket vásárolt a településen, s egy kisebb parasztportát is megvett, hogy háza elkészültéig itt tartózkodhasson.

A tárgyalás szünetében tudósítónknak azt mondta: egyes sajtótermékekben tendenciózusan olyan képeket közölnek erről az ingatlanról, amelyen csak a melléképületek látszódnak, azt sugallva, hogy ebben a házban nem lehet lakni. Vallomásában elhangzott: a sukorói beruházásról egy fényképekkel és térképekkel gazdagon illusztrált prezentáció is készült Gyurcsány Ferenc számára, a később lefoglalt iratok között azonban ugyanezt a prezentációt már a volt New York-i kormányzónak, a republikánus George E. Patakinak is megcímezték, akivel Orbán Viktor köztudottan jó kapcsolatokat ápolt. Mindez a tanú szerint arra utal, hogy a befektetők nem zárták ki egy esetleges kormányváltás lehetőségét, így a beruházással kapcsolatos elképzeléseiket az akkor még ellenzékben, ma kormányon lévő jobboldali körökhöz is eljuttatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.