Orbán Viktor esete Szegeddel

Orbán Viktor sétált a Kárász utcán, betért egy kávéra a Corso Caféba. Maga fizette ki a számlát, aztán a teraszra telepedett, kortyolgatva a kávét B. Nagy Lászlóval. A miniszterelnök az önkormányzati választások előtt azért ment Szegedre, hogy a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjének kampányoljon. Mégis Botka László nyert.

Fideszesek elmondása szerint Orbán Viktornak voltak kétségei Szegedet illetően, annak ellenére is, hogy Bohács Zsolt az áprilisi parlamenti választásokon hozta a mandátumot. Állítólag az amerikai tanácsadói is azt javasolták neki, gondolja meg a szegedi személyes kampányt. A Kubatov Gábor pártigazgató, illetve a Habony Árpád stratégiai tanácsadó által prezentált mérések viszont derűlátásra adtak okot, Orbán Viktor „a rábeszéléseknek engedve” Szegedre utazott –mondta munkatársunknak az egyik fideszes politikus.

Hogy a miniszterelnök számára személyes presztízsveszteséget jelent-e Szeged? Aligha. Egyik megyei forrásunk úgy fogalmazott: annyi fideszes kálvária, kilépések-belépések-feloszlatások után a hétszázalékos különbség Botka László javára nem is meglepő. „Persze lehetett volna erősebb polgármesterjelöltet is találni” –teszik hozzá. A szegedi esetet súlyosbítja, hogy Makón és Szentesen is a szocialisták (Búzás Péter és Szibrik Imre) nyertek, és nem hét-, hanem húszszázalékos különbséggel. Ez felvetheti Kerényi Jánosnak, a megye fideszes elnöki megbízottjának a felelősségét is, noha a helyi körülmények meghatározóak.

Makón például a volt fideszes Márton Imre a Városépítők Társasága színeiben ráindult a fideszes Mágori Józsefnére, és 20 százalékot szerzett. (Holott Mágori Józsefné tavasszal meg tudta szerezni a parlamenti mandátumot, és a fideszes országos kampánynyitón a Syma-csarnokban is ő volt az egyik szónok, „a nép hangja”.) Csongrád esetében arra is felhívták fideszesek a figyelmet: csak ebben a megyében és Budapesten ért el az MSZP 30 százalékot.

Szeged nemcsak presztízsszempontok miatt lehet problémás a Fidesz elnöke számára.

Orbán Viktor az önkormányzati választások előtt Szegeden azt mondta: sikeres Szeged nélkül nincsen sikeres Magyarország.

És megígérte: még ebben a ciklusban megkezdődik az új Tisza-híd felépítése, valamint a kormány támogatásáról biztosította a szegedi tudományos fejlesztési terveket, a lézerközpontot.

A 28 fős szegedi közgyűlésben a Fidesz 14 képviselővel foglal helyet – azaz a kormánypárton áll, hogy segíti vagy megbénítja a nagyváros működését. Ha segíti a nagy projektek megvalósulását, azzal a szocialista Botka Lászlót is óhatatlanul sikeressé teszi. Ha viszont az „obstrukció” mellett dönt a fideszes pártközpont, a szegediek úgy érezhetik: a Fidesz a város elleni sérelmi politikát folytat. És mindeközben a sorokat is rendezni kellene Csongrádban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.