Orbán Viktor önkritikát gyakorol

Orbán: ki kell inni a keserű poharat

Rossz személyi javaslatot tettem. Tévedtem, és ez hiba - mondja a holnap utcára kerülő Heti Válaszban Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy ő bátorította a pártelnök szavai szerint "bennünket eláruló" Császár Antal, volt fideszes, jelenleg független kormánymegbízott képviselőjelöltségét. A Fidesz elnöke szerint lehetséges egyszerre visszaszerezni a pénzpiacok bizalmát és megőrizni a tizenharmadik havi nyugdíjat.

Állítja, évente ötszázmilliárd forintba kerül a Gyurcsány-kormány a magyar adófizetőknek azáltal, hogy például Csehországnál jóval drágábban jut hitelhez Magyarország. Orbán szerint a jövő júniusi európai parlamenti voksolásnak is van tétje. „Öt éve, 2004-ben is két hónap múlva megbukott az akkori miniszterelnök. A szociális népszavazást megelőzően azt ismételgették, hogy március 9-e után március 10-e jön, aztán felbomlott a koalíció".

Elszegényednek honatyáink

Ilyen nehéz gazdasági helyzetben együtt kellett működni a többi párttal - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Domokos László, a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke azzal kapcsolatban, hogy pártja megszavazta az országgyűlési képviselők költségtérítéséről szóló jogszabályt. Eszerint a politikusoknak csak 15 százalékos adót kell fizetniük a jövedelmük után, a költségtérítésként kapott összeg felhasználásáról pedig továbbra sem kell elszámolniuk.

A kérdésre, hogy miért éppen ebben a kérdésben kellett együttműködnie a Fidesznek a többi párttal, azt válaszolta: a képviselőknek otthon és Budapesten is fönn kell tartaniuk egy-egy lakást és irodát, sokat utaznak és alkalmazottaik is vannak. Domokos megjegyezte, hogy Romániától Litvániáig, Szerbiától Angliáig mindenhol magasabbak a képviselők jövedelmei. Korábban ingyen utazhattak a MÁV és a BKV járatain, ez a lehetőség azonban megszűnt - emlékeztetett. Kevesebb bizottság lett, a költségtérítés csökkent és most már adózni is kell utána. Két év alatt tehát jelentősen csökkent a képviselők jövedelme - szögezte le a bizottsági alelnök.

Ha roma vagy, jobb, ha van nálad személyi

A rendőrök háromszor annyi romától, mint nem romától kérik el a személyi igazolványt. A rendőrök a hatékony bűnmegelőzésre hivatkoznak, de a számok alapján az igazoltatás inkább pótcselekvésnek tűnik - olvasható a hvg.hu-n a Kádár András Kristóffal, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével készített interjúban. A bizottság ma publikált jelentése szerint ma Magyarországon évente kétmillió igazoltatást végeznek, amelyek kétharmada olyan alkalom, amikor "megállít a járőr, sokszor csak azért, mert ehhez joga van".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.