Orbán Viktor szerint a kormány megvásárolta az MDF és az SZDSZ szavazatait

Orbán Viktor szerint a kormánynak azért kell mennie, mert szavazatok megvásárlásával tudta csak elfogadtatni javaslatait. Dávid Ibolya úgy véli: a Fidesz elnökének savanyú a szőlő. Herényi azt firtatja: mennyibe kerültek a kormánynak az igennel szavazó fideszesek. A Fidesz szerint az MDF sületlenségeket beszél.

Mindannyian érezzük a változás iránti késztetést Magyarországon, változásokra lenne szükség. Ennek a változásnak a politikából kellene kiindulnia. "A kormány az egyik héten a SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et vásárolja meg. És ha ez kevés, akkor egy-egy árulót találva az ellenzék soraiban, a Fideszből is megvásárol ilyen-olyan megbízásokkal egy-egy képviselőt, vagy éppen függetlent, ezt a képviselőt ültetve a miniszteri székbe" - konstatálta Orbán Viktor, miután a Parlamentben találkozott a Reformszövetség képviselőivel (nyilván Császár Antal volt fideszes képviselőre és Gyenesei István önkormányzati miniszterre gondolt - A Szerk.)

- Na, ebből változás nem lesz - tette hozzá a Fidesz elnöke -, hacsak kívülről nem érkezik valamilyen biztatás. Ezért Orbán örül, hogy a Reformszövetség színre lépett, s reméli, hogy képesek lesznek arra, hogy változást indítsanak el a magyar közgondolkodásban és a reformpolitikában.

Munkatársunk kérdésére (mire alapozza, hogy az MDF-es és az SZDSZ-es képviselőket a kormány megvásárolta) a Fidesz elnöke kitérően válaszolt: "a megfogalmazás, amit használtam az MDF és az SZDSZ esetében azért volt erős, hogy megírhassák azt, amit gondolok".

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: Magyarországon azért nem látszik a fény az alagút végén, mert az ország gödörben van. S hogy miért: 2004-ben, amikor Gyurcsány Ferenc hivatalba lépett, 5 százalékos volt a gazdasági növekedés, azóta viszont évről évre csökken, most pedig recesszióba hanyatlott. Nincs Európában még egy ilyen kormány, az európai színtéren Magyarországnak van a legrosszabb kormánya Orbán szerint, amely "aknamezőre tereli az országot". Orbán Viktor ismét négy reformlépést nevezett szükségesnek a válságból való kilábaláshoz: politikai-kormányzati, adó-, foglalkoztatási, és fejlesztési reformot.

Nem csak az MDF-es szavazatokon múlott, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvényeket - így reagált lapunknak Dávid Ibolya a Fidesz elnökének vádjára (a fórum öt képviselője szavazott igennel, három viszont nemmel voksolt, az adótörvényeket viszont akkor is elfogadták volna a szocialisták és a függetlenek, ha az MDF-esek valamennyien a nem gombot nyomják meg.)

Dávid Ibolya megfogalmazása szerint nem tudja követni Orbán Viktor észjárását. - A Fidesz annak idején megszavazta Medgyessy Péter száznapos promramját, márpedig azzal indult el a lejtőn az ország. Az MDF öt éves küzdelmét koronázta siker a haláladó eltörlésével . A Fidesznek, úgy tűnik, savanyú a szőlő - jegyezte meg Dávid Ibolya.

Herényi Károly MDF-frakcióvezető a Fidesz elnökének a szavazatvásárlásos nyilatkozatára reagálva: "Villámkérdés Orbán Viktorhoz: Mennyibe kerül egy fideszes képviselő?"  címmel adott ki délután közleményt.  Ebben arra kéri a Fidesz elnökét, hogy ha tudomása van háttérügyletekről, akkor mielőbb hozza azt nyilvánosságra. "Beleértve azt is, hogy mennyit kaptak azok a fideszes képviselők, akik megszavazták az adótörvényt" - írja Herényi Károly. (Két fideszes képviselő, Horváth János és Hörcsik Richard, valamint egy kereszténydemokrata honatya, Molnár Béla valóban igennel voksoltak, de véletelenül, így nem is kapnak érte büntetést a frakciójuktól.)

Herényi Károly közleményére, Cser-Palkovics András helyettes Fidesz-szóvivő úgy reagált: az MDF immár végleg lelepleződött,  a parlamenti szavazások során az SZDSZ-szel felváltva segíti a Gyurcsány-kormány hatalomban maradását.

Mindenki emlékezik rá: Gyurcsány Ferenc megígérte lemondását az adótörvények el nem fogadása esetére. Ha az MDF képviselői tegnap nemmel szavaztak volna, ma már nem Gyurcsány Ferenc lenne a miniszterelnök, és Magyarország megkezdhetné kilábalását a válságból. Az MDF végleg lelepleződött: nem akar kormányváltást, nem akarja Gyurcsány Ferenc távozását. A lelepleződés miatt pánik lett úrrá az MDF vezetőin, ezért beszélnek most sületlenségeket - mondta.

Orbán Viktor a reform bizottságban
Orbán Viktor a reform bizottságban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.