Orbán Vikor elmegy Kósa Lajos eskütételére

A vidéki városok közül egyedül Debrecenben vesz részt az önkormányzat alakuló közgyűlésén Orbán Viktor miniszterelnök. A cívisváros polgármestere és képviselői jövő hétfőn tesznek esküt.

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz és beszédet mond az új önkormányzati közgyűlés alakuló ülésén jövő hétfőn Debrecenben - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Kósa Lajos polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Hozzátette: Orbán Viktor kormányfőként 1998-ban is ellátogatott a debreceni önkormányzat alakuló ülésére, a mostani ciklusban pedig a vidéki városok közül ismét csak a cívisvárost tiszteli meg a jelenlétével.

Kósa Lajos a sajtótájékoztatón egyúttal ismertette az új összetételű debreceni közgyűlés struktúráját is. Elmondta: az eddigi ötven helyett már csak huszonnégy - a polgármesterrel együtt huszonöt - tagú lesz a testület, s az eddigi tizenhárom helyett csak hét bizottság működik majd, ami ebben a ciklusban 170 millió forintos megtakarítást jelent a városnak. A város mind a huszonnégy egyéni körzetében a Fidesz-KDNP jelöltje győzött. A testületben frakciót alakíthat négy jobbikos és három szocialista képviselő is. Szintén mandátumot szerzett a baloldali Debreceni Ifjúsági Szövetség két képviselője, valamint a Civil Fórum egy jelöltje, de ők nem alakíthatnak frakciót, mivel az új szabályok szerint egy jelölő szervezet minimum három fővel alakíthat frakciót. A debreceni szokásjog szerint a pénzügyi és ellenőrző bizottság elnökét mindig a legnagyobb létszámú ellenzéki frakció adja, így valószínű, hogy a hétfői alakuló ülésen a Jobbik képviselőjét választják meg erre a posztra. Ezt a kiemelt fontosságú tisztséget az eddigi ciklusokban szocialista politikusok töltötték be.

Kósa Lajos bejelentette: a testület a jövőben nem három, hanem négy alpolgármesterrel működik majd, de a negyedik alpolgármester személyére egyelőre nem tesz javaslatot. Kósa Lajos alpolgármesteri posztra jelöli a fideszes Pajna Zoltánt, Somogyi Bélát és Papp Lászlót. Ez azt jelenti, hogy a most kezdődő ciklus nagy vesztese a fideszes Halász D. János oktatási ügyekért felelős alpolgármester, aki mostantól sem képviselőként, sem alpolgármesterként nem vesz részt az önkormányzat munkájában. Halász D. János bukásának oka a polgármesteri hivatalból származó információink szerint az, hogy a helyi oktatási ágazatban dolgozók részéről számos kritika érte a munkáját, ami feszültséget keltett közte és Kósa Lajos között. Halász D. János távozását Kósa Lajos így kommentálta: "így jött ki a lépés".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.