Orbán üzenete: a cigányság nem teher, hanem lehetőség

Orbán Viktor szerint kiérdemli a történelmi jelzőt az a megállapodás, amit Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat vezetőjével készül megkötni. Több tízezer cigány fiatal juthat piacképes szakképzettséghez.

„Mulatunk, mulatunk, reggelig itt maradunk!” – énekelte a Millenáris Teátrum színpadán a Karaván Familia, majd nem sokkal később – Balog Zoltán államtitkár után – Orbán Viktor miniszterelnök lépett a mikrofonhoz.

A magyar uniós elnökséghez, még közelebbről az európai romastratégia kidolgozásához kapcsolódó rendezvényen – mint látható – a kultúra és a politika egyaránt szerepet kapott. Maradva az utóbbinál: a kormányfő nem titkolta, úgy érzi, a problémák gyorsabban nőnek, mint a megoldásuk érdekében mozgósított energiák. A sok jó szándék ellenére is mintha körben járnánk, nem találjuk az irányt.

Orbán Viktor szerint ki lehet törni ebből a körből: reményt adhat például, hogy „Magyarországon működik ma Európa legszilárdabb, legstabilabb kormányzata”. A kétharmados parlamenti többség olyan csillagállás, ami csak nagyon ritkán következik be egy ország életében.

A miniszterelnök a közeljövőben átfogó megállapodás aláírására készül Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (amúgy szintén fideszes) vezetőjével. Várhatóan több mint százezer embernek szerveznek közmunkát, több tízezer roma fiatalnak pedig piacképes szakképzettséget nyújtanak. Orbán megítélése szerint a tervezett megállapodás kiérdemli a történelmi jelzőt.

A kormányfő úgy látja, európai szinten is eljött a tettek ideje. Hangsúlyozta, hogy a romák helyzetének javítása – az első helyen említett emberiességi szempontok mellett -– gazdasági érdek is. Az európai cigányságra szerinte nem teherként kell tekinteni, hanem lehetőségként.

A rendezvény pénteken – azaz április 8-án, a romák világnapján – konferenciával folytatódik a Néprajzi Múzeumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.