Orbán téved: az MSZP nem vív párbajt a Jobbikkal

Az MSZP nem vív csatát a második helyért a Jobbikkal, mivel az MSZP demokratikus párt és a parlamenti demokráciában hisz. Eddig úgy gondoltuk, a Fidesznek is ez az álláspontja - nyilatkozta Nyakó István, az MSZP szóvivője.

A szóvivő ezt arra reagálva közölte, hogy Orbán Viktor az Európai Néppárt vezetőinek csütörtöki brüsszeli tanácskozása közben magyar újságíróknak azt mondta: éles harcot vár Magyarországon a szocialisták és a Jobbik között a második legnagyobb párt pozíciójáért vívott versenyben, szerinte ugyanis nem fog megállni a Jobbik erősödésének folyamata.

Nyakó István leszögezte: nem a Jobbik, hanem a Fidesz az MSZP politikai ellenfele.

A szóvivő reagálásában kifejtette: az, hogy van Jobbik Magyarországon elsősorban a Fidesznek köszönhető, hiszen Vona Gábor egy polgári körben volt Orbán Viktorral. Hozzátette: egyetlen jobbközép párt sem működik együtt Európában a "nemzeti nácikkal" úgy, mint a Fidesz.

Közölte azt is: az MSZP a parlamenti demokráciában és abban hisz, hogy az Európai Unióba az ország szabadon, saját akaratából lépett. Ezeket az elveket nem vallja a Jobbik és az a Magyar Gárda, amelyet a Jobbik hozott létre.

A szóvivő szerint Orbán Viktor lehet, hogy olvasott pár közvélemény-kutatást, amelyben az állt, hogy a Jobbik sokak számára szimpatikus, de a Fidesz elnökének, mint demokrata politikusnak - akinek voltak érdemei a rendszerváltásnál - tudnia kell, hogy "egy demokrata politikus nem a percnek él, és nem egy-két vacak mandátumnak, hanem annak a rendszernek, amit polgári demokráciának hívunk."

Orbán Viktornak és a Fidesznek másfél héttel azután, hogy a Jobbik láthatóan előretört "egy szava (...) egy korrekt gondolata nem volt" azzal kapcsolatban, hogy hogyan kéne felbontania minden szövetséget a Jobbikkal - nyilatkozta Nyakó István.

Hozzáfűzte: nem tudja mit gondolnak a Fidesz támogatói a Jobbikról, de a Fidesz vezetése azt gondolja, hogy az továbbra is partnere tud lenni egy olyan pártnak, amely "nem szalonképes Európában."

Nyakó István úgy fogalmazott: talán majd a Fidesz is rájön egyszer, hogy egy olyan szellemet engedett ki a palackból, ami ellen demokratikus parlamenti pártként kötelessége küzdeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.