Orbán teljesítette a patikusok három kívánságát

Július elsejétől hozzáférhető a patikavásárlásra fordítható állami hitelkonstrukció.

Véglegesítette a kormány a patika-hitelprogram részleteit – derült ki a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Giró-Szász András szóvivő a döntést azzal magyarázta: Magyarországnak egyértelmű érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek. A szóvivő szavaiból kiderült az is, a kormány büszke arra, hogy fölszámolták a patikaliberalizációt.

A kamara és a kormányfő megállapodása nyomán július elsejétől két támogatási konstrukcióval is segítik a gyógyszerészek tulajdonszerzését. Az állam kedvezményes hitellel és egy úgynevezett állami tőkebefektetéssel is hozzájárul ahhoz, hogy legkésőbb 2017. január elsejére ne maradjon egyetlen patikavállakozás sem, amelyben a gyógyszerésznek nincs többségi tulajdona.

A hitelprogram keretében idén júliustól 2016 végéig igényelhetik a támogatást a gyógyszerészek tulajdonjoguk növeléséhez. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta: az állami kamattámogatású hitelkonstrukciót azok vehetik igénybe, akik magánszemélyként vásárolnának tulajdonrészt. Ehhez az állam 6,7 százalékos hitelt ajánl, melynek kamataiból 3,7 százalékot átvállal, így a gyógyszerésznek 3 százalék kamatot kell fizetnie. Ha valaki viszont vállalkozóként vagy vállalkozás tagjaként akar patikai tulajdonrészt vásárolni, ott az állam megelőlegezi a tulajdonrész megvásárlásához szükséges összeget, amelyet a patikusnak öt év elteltével három részletben kell visszafizetnie.

A kormányszóvivői tájékoztatón részt vett Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke is, aki megköszönte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi találkozójukon tett valamennyi ígéretét teljesítette. A gyógyszerészkamara vezetői akkor azt kérték, hogy a 2013-ra tervezett gyógyszerkasszát, a támogatások összegét vizsgálja felül a kormány. A másik ígéret, hogy a gyógyszertárak árrésveszteségét pótolják, a harmadik pedig az volt, hogy a kormány kedvező konstrukcióval segíti a gyógyszertár-tulajdonosi program végrehajtását. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.