Orbán nem emlékszik saját kormányának döntésére

Azt kérem, hogy mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, várják meg, amíg elrontjuk azt a dolgot. Amíg nincs döntés, nincs mi ellen tiltakozni – mondta Orbán Viktor, aki azt sugallta brüsszeli sajtótájékoztatóján, hogy még nincs végleges döntés a felsőoktatási keretszámokról. Pedig a kormány december 5-én már döntött.

Én úgy látom, meg van oldva – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Népszabadság felsőoktatási keretszámokra vonatkozó kérdésére Brüsszelben. A kormányfő előző nap az EU-csúcsra érkezve újságíróknak azt mondta, a kormánynak erős hete volt, és a hét végéig megoldják a felsőoktatási reform ügyét is. A hogyant és az időzítést firtató kérdésünkre a kormányfő közölte: azt látja, amit az elmúlt két évben mindig, hogy ha egy terület átszervezésére megszületnek a szabályok, akkor idő kell, amíg a tények, összefüggések mindenki számára világossá válnak.

– Csak olyan átalakításokat érdemes csinálni, amivel mindenki jól jár – fogalmazott Orbán Viktor. – Ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell, amíg ezt mindenki világosan látja, megérti – közölte a kormányfő. Mint mondta, az erről szóló kormányrendeletet valamikor a jövő héten meg is alkotja a kabinet.

A kormányrendelet tartalmában nincs lényeges különbség a diákok és a kormány szándékai között – vélekedett Orbán Viktor válaszában. Hangsúlyozta, nagy átalakításnál mindenki részben türelmetlen, és fél, és így volt ez a tűzoltókkal, rendőrökkel, a nyugdíjrendszer átalakításánál. – Az egyetemistákkal könnyű dolgunk van, ők a mi gyerekeink – mondta a kormányfő, s felidézte, egyik gyermeke végzett, a másik egyetemre jár, a harmadik meg szeretne. – Könnyen és gyorsan, de kölcsönös jóindulatot és megértést érdemlő párbeszéd után le fog zárulni a kérdés – közölte.

A Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter kritikájára vonatkozó újságírói kérdésre Orbán Viktor azt firtatta: – Miről beszélünk? Hol olvasott ön valamit a saját újságját leszámítva? Hol a kormánydöntés? – kérdezte. – Azt kérem, hogy mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, várják meg, amíg elrontjuk azt a dolgot. Amíg nincs döntés, nincs mi ellen tiltakozni – mondta Orbán Viktor. (Az MTI tudósítása szerint december 5-én fogadta el a kormány az új keretszámokat – a szerk.) Hoffmann Rózsa államtitkár jövőjére vonatkozó kérdésre úgy felelt: – Minden kormánytagban bízom.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan oldja fel azt az ellentmondást, mely szerint miközben a kormány az adósság ellen harcol, az egyetemistákat az eladósodásra, hitelfelvételre kényszeríti, Orbán Viktor úgy felelt: – Úgy kell feloldani, hogy nem mondunk ilyet. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.