Orbán személyes szenvedélyei a költségvetés tervezetében

Az Együtt-PM szövetség politikusai a közjót jobban szolgáló költségvetési javaslatokat nyújtanak be az Országgyűlésnek a napokban - közölte Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa, független országgyűlési képviselő vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

A jövő évi költségvetési tervezet jól kifejezi a miniszterelnök személyes szenvedélyeit. Ennek a költségvetésnek egy nagy nyertese lehet, a futball - mondta Karácsony Gergely, rámutatva arra, hogy a költségvetésben 85 milliárd forintot szánnak stadionépítési beruházásokra, miközben - mint mondta - nincs több pénz szociális ellátásokra, oktatásra, egészségügyre.

Az Együtt-PM megfelezné a stadionberuházásokra szánt forrást és a közmédia támogatását. Ezekből a forrásokból a magyar társadalmat leginkább nyomasztó problémákat szeretnék "legalább egy picit" orvosolni - tette hozzá.

A többgyermekes családok elszegényedésének megállítása érdekében a költségvetési módosító indítványuk a családi pótlék és a gyermekgondozási segély legalább inflációt követő emelését, valamint az óvodáztatási támogatások emelését tartalmazza - mondta Karácsony Gergely.

Hozzátette: a hétvégi és iskolaszünetekre vonatkozó gyermekétkeztetési program keretében 18 milliárd forintot fordítanának arra, hogy Magyarországon megszűnjön a gyerekéhezés.

A felsőoktatásban az állami férőhelyek növelése érdekében plusz 17 milliárd forintos forrást biztosítanának a költségvetésben, valamint visszaemelnék a tankötelezettségi korhatárt 18 évre, és ennek megfelelően 8 milliárd plusz támogatást nyújtanának az oktatási rendszernek - közölte Karácsony Gergely.

Azt mondta, az egészségügyben húszmilliárd forintos ráfordítással átlagosan harmadára lehetne csökkenteni a várólisták hosszúságát.

A bajai időközi választásokkal összefüggésbe hozott videofelvétel kapcsán Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a nyomozóhatóságnak kell eldöntenie azt, hogy a felvétel egy valódi bizonyíték-e.    Ha kiderül, hogy valódi a felvétel, annak súlyos következményekkel kell járnia - tette hozzá.

Karácsony Gergely nem tartja valószínűnek, hogy manipulált felvétel lenne. Ugyanakkor úgy fogalmazott: "lehet, hogy valaki szórakozik velünk, de, hogy nem az ellenzéki pártok készítették a felvételt abban egészen biztos vagyok".

A hvg.hu-ra pénteken került fel egy videofelvétel, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt meg tűzifát ígér nekik, ha ők és a családtagjaik is elmennek szavazni. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert polgármester küldte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.