Ki megy, ki marad? Orbán szándékai kifürkészhetetlenek

Orbán Viktor heteken belül megkezdheti a több lépcsős kormányátalakítást. Nem biztos, hogy éppen azoknak köt útilaput a talpára, akikről a legtöbbet hallani a zuhanyhíradóban.

Elsőként a Népszabadság számolt be arról, hogy Orbán Viktor az uniós elnökség lejárta után több lépcsőben tervezi átalakítani a kormányát. A témáról most a Hírszerző készített összeállítást, amely szerint a portálnak több kormányzati és fideszes forrás is megerősítette, hogy lesz valamilyen szintű változás, ám sem a pontos menetrendről, sem pedig a távozók személyéről nem tudni még semmi biztosat.

"Ezek a kérdések szinte kizárólag Orbán fejében dőlnek el, amit az utolsó percig titkolni szokott" - mondta a Hírszerző egyik forrása, aki ugyanakkor elismerte, hogy az egyes nyilatkozatokból, a kormányban uralkodó hangulatból sok minden kiolvasható a jövőt illetően, ami persze a döntéshozatal erős centralizáltsága miatt igen sok meglepetést tartogathat. Kormányzati források szerint egy dolog biztosra vehető: Orbán a július eleji tisztújító Fidesz-kongresszus előtt nem kezd személycserékbe, mert nem akar idő előtt "újabb frontokat nyitni".

A miniszterelnök az utóbbi hetekben több belső fórumon is jelezte, hogy nemcsak a tárcavezetőkkel és államtitkárokkal van gondja, hanem elégedetlen a szerkezet működésével is. Kormányzati források szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Orbán le akarná cserélni a tavaly tavasszal kitalált, minden korábbinál erőteljesebb centralizációt jelentő csúcsminisztériumi szisztémát, inkább a hatékonyság növelését akarja a jelenlegi rendszeren belüli, ami persze feladat- és funkcióátrendezéssel is járhat - írja a portál.

A Hírszerző információi szerint Orbán nincs igazán megelégedve a személyzeti ügyekért és a kormányzati munka összehangolásáért, hatékonyságáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Közigazgatási és Igazságügy Minisztériumot vezető Navracsics Tibor munkájával. Többen is azt mondták a Hírszerzőnek, hogy a funkciók átrendezése a KIM-ben már hónapokkal ezelőtt megkezdődött: szerintük jelzésértékű, hogy a bírósági reformot lényegében már elvették Navracsicstól, és Áder János fideszes európai parlamenti képviselőre bízták. Volt, aki ezt úgy értelmezte, hogy a törvényalkotásért, a javaslatok előkészítéséért felelős államtitkároknál lehet majd csere.

Szintén sok kritika éri a KIM felügyelete alá tartozó kormányzati kommunikációt is, ugyanakkor Orbán maximálisan elégedett a kormányzati kommunikációtól függetlenül működő miniszterelnöki szóvivő, Szijjártó Péter munkájával. Míg a közvélemény-kutatások szerint a kabinet megítélése romlott, a kormányfőé levált a kormányáról, és nem csökkent annyira drasztikusan.

A Hírszerző egy neve elhallgatását kérő KIM-es forrásra hivatkozva azt írta, Navracsics eleve erőtlen: hiába volt négy éven keresztül frakcióvezető az előző ciklusban, szemben a polgármester-képviselőkkel a Fideszben nincs politikai hátországa, így a különféle politikai és gazdasági lobbik gyakran átnyúlnak felette. Ez szűkíti a mozgásterét, ráadásul a minisztérium által előkészített törvényjavaslatokba nem egyszer módosító indítványokkal belenyúltak a frakcióból, felülírva a miniszter akaratát.

Rendíthetetlennek tűnik viszont Pintér Sándor pozíciója - véli a portál idézve azokat a sajtótudósításokat, amelyek szerint Orbán Viktor Kötcsén azt mondta, "mindnyájan Pintér Sándor kezében vagyunk". A belügyminiszterre ráadásul újabb feladatokat bíztak: július elsejétől a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból (MPA), és a Pintér irányítása alatt létrejövő új Közmunkaalapba helyezik át.

Egyes kormányzati források szerint távolról sem ennyire biztos Tállai András, a tárca közigazgatásért felelős államtitkárának pozíciója. Bár az általa kidolgozott, a települési szövetségeknek május 11-én bemutatott önkormányzati reformcsomaggal a kormányban elégedettek, sajtóinformációk szerint a fideszes polgármesterek élesen bírálták a finanszírozásra, az újraelosztásra vonatkozó terveket - írja a Hírszerző.

Szintén biztos Hende Csaba helye. Bár a honvédelmi minisztériumot jelentős mértékben érintik az elvonások, többen a miniszter javára írják, hogy ennek ellenére hatni tud a hadsereg vezérkarára, ráadásul a tárcája az egyedüli, amely sikereket tud felmutatni az elszámoltatás terén.

Megrendült a helyzete Réthelyi Miklósnak, bár ezt az érintett és a kormányfő szóvivője  is cáfolta. Kormányzati források a Hírszerzőnek azt mondták, nem zárható ki, hogy még a Fideszben sokat bírált Szőcs Géza is maradhat a NEMFI-ben. Ha egyáltalán lesznek változások a tárcánál, csakis azért, mert a jövőben nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni a Szócska Miklós államtitkár által kidolgozott egészségügyi reformra: így nem zárható ki, hogy a terület a jövőben önálló minisztériumot kap.

Szintén felmerült bizonyos kormányzati körökben, hogy vissza kéne állítani az önálló Pénzügyminisztériumot Naszvadi György jelenlegi államháztartásért felelős államtitkár vezetésével, de ezek a tervek információink szerint nem élvezik a kormányfő támogatását, aki szerint a gazdasági, költségvetési kérdésekben nem a szakmának, hanem a politikának kell kimondania a végső szót - ráadásul a sajtóban korábban többször megvédte Matolcsy Györgyöt.

Az elmúlt egy évben a legtöbb bírálat Hoffmann Rózsa munkáját érte, aki valóságos állóháborúra rendezkedett be a Fidesz szakpolitikusával, Pokorni Zoltánnal. Ráadásul Orbán is nyíltan kritizálta az oktatási államtitkárt, amikor kidolgozatlannak és megalapozatlannak nevezve visszadobta a felsőoktatási reform koncepcióját. Ennek ellenére kormányzati források a Hírszerzőnek Hoffmann maradását valószínűsítették. Ennek elsősorban az az oka, hogy Orbán most nem akar újabb konfliktusokat a KDNP-vel és a párt mögött álló katolikus egyházzal.

Így rendíthetetlennek tűnik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes posztja is, pedig állítólag sokan bírálják kormányon belül, amiért ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, még a határon túli magyarokat érintő nemzetpolitikai ügyek kommunikációját is a KIM államtitkárára, Répás Zsuzsannára bízza. Semjénnek sokan azt sem bocsátották meg, hogy a szenvedélyes vadász hírében álló politikus az egyik vadászegylet nevében lobbizott a védett állatokra vonatkozó vadászati előírások puhítása érdekében - kiváltva a természetvédő szervezetek élénk tiltakozását.

Míg Semjénnel és Hoffmann-nal szemben szakmai kifogások merültek fel, a KDNP-s szociális államtitkár munkájával kormányzati források szerint elégedettek, ő biztosan a kabinet tagja marad - írja a Hírszerző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.