Orbán segítségét kérik a szakszervezetek

A kormányfőnek írt levelet írt Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének elnöke és Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség vezetője az EVM háztartásvegyipari cég fantomizálódása okán.

Száz ember kisemmizését, csődbűncselekmény gyanúját felvető visszaélést, valamint neves magyar termékek módszeres „kivégzését” valósítja meg egy társaság az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt.-nél – hívja fel a miniszterelnök figyelmét Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének elnöke és Székely Tamás, a vegyipari szakszervezeti szövetség vezetője. Ennek megakadályozása érdekében Orbán Viktortól azonnali konzultációt és intézkedést kérnek.

„Miniszterelnök Úr, személyesen Ön jelentette be másfél éve a munkahelyvédelmi akcióprogramot és a magyar termékek, a magyar ipar védelmét” – hangsúlyozzák. Az érdekvédők szerint az EVM „halála”  neves magyar termékek – az Ultra, a Bip, a WU2 és a Caola – eltűnését, külföldre kerülését jelentené.

Annak idején éppen a kormányfő méltatta a legmelegebb szavakkal a „Vedd a magyart!” kezdeményezést, és ennek egyik kiemelt üzenete az EVM termékeire való hivatkozás volt – olvasható az Orbánnak címzett levélben.

A csőd szélére került EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. dolgozóit ebben a drámai helyzetben a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) képviseli, immár a negyedmillió munkavállalót tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetség tagjaként – tudatják.

Az állásidőre kényszerített, kisemmizett gyári munkásokat, akiknek a feje felől viszik el a gyárat, s akik blokáddal és tüntetéssel igyekeznek felhívni a figyelmet a közelítő tragédiára, így a legnagyobb magyar munkavállalói érdekképviselet védi.

A konzultáció során nem csupán az EVM ügyéről kívánnának beszélni, hanem tájékoztatnák a miniszterelnököt arról is, hogy a stratégiai megállapodások árnyékában, hogyan szűnnek meg munkahelyek, s „hogyan taszítják cselédsorba a magyar munkást”. Ezért is lenne fontos – hangsúlyozzák –, hogy Orbán a valódi helyzetet ismerő VDSZ és MSZSZ vezetőivel találkozzék.

A kormányfőt részletesen kívánják informálni a most zajló eseményekről – tudatják az érdekvédők –, és száz magyar család nevében várják a kezdeményezésre a választ.

A dolgozók - akik nem kapták meg a janurári bérüket sem - két hete végső elkeseredésükben blokád alá vették az EVM üzemcsarnokait, mert nem látnak más biztosítékot arra, hogy a cég általuk nem ismert tulajdonosai a vállalkozás utolsó vagyonát képező gépparkot is széthordják. Az akció máig tart, és a berendezések leszerelését eddig sikerült megakadályozniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.