Orbán sarkalatosan betonoz tovább

Orbán Viktor szerint sarkalatos - azaz kétharmados - törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. A miniszterelnök erről a TV2-nek adott interjúban beszélt kedden.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitikát érő visszatérő bírálat, hogy kiszámíthatatlan, instabil. Véleménye szerint ezen a kétharmados többséget felhasználva kell változtatni, amire alkotmányos felhatalmazást ad a január elsején életbe lépő új alaptörvény.

"A nyugdíjrendszer, az adórendszer, a költségvetési gazdálkodás néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötven százalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni a jövőben" - mondta, megjegyezve: arra számít, hogy erről nagyon sok vita lesz itthon és külföldön.

Hozzátette: van egy munkamegosztás a kormányon belül, és "külsős erőket" is felkért, hogy a legnehezebbnek ígérkező sarkalatos törvényeket előkészítsék. "Ezt, a gazdaságról szóló kétharmados törvényt magamra szignáltam" - mondta a miniszterelnök a TV2-nek.

Orbán Viktor szerint a kormánynak meg kell egyeznie a rendvédelmi dolgozókkal, először is abban, hogy nekik mindig a rend oldalán kell állniuk. A miniszterelnök a TV2-nek kedden adott interjúban elmondta: a nyugdíjszámítást úgy akarják átalakítani, hogy az utolsó tíz, munkával töltött év különösen nagy súllyal essen latba, hogy az emberek minél tovább akarjanak dolgozni.

A kormányfő csütörtökön tárgyal a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel, hogy - mint mondta - "férfiemberek módjára" rendezzék a nyugdíjkedvezményekkel kapcsolatos vitát. Orbán Viktor kifejtette: meg kell egyezni a rendvédelmi dolgozókkal. Ha úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni, "és én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét" - fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor: a nyugdíjrendszer átalakításának végére el szeretné érni, hogy az emberek minél tovább akarjanak munkában maradni, ugyanúgy, mint Nyugat-Európában. Ennek érdekében változtatna a kormány a nyugdíjszámítás módján is, és az életpályamodelleket is úgy alakítanák, hogy az utolsó tíz évben magasak legyenek a fizetések, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő az elmúlt évben történt legfontosabb változásnak azt nevezte, hogy a kabinet megkérdezi az emberek véleményét, ők pedig elmondják azt, és úgy látják, hogy annak, amit mondanak, van hatása. Ezt mutatja - tette hozzá -, hogy a szociális konzultáció kérdőívét már több mint 630 ezren küldték vissza.

A bírálatokra, amelyek szerint figyelmen kívül hagyja az érdekegyeztetés csatornáit, úgy reagált: annál szélesebb párbeszédet, mint amilyen a konzultáció, nem lehet folytatni.

"Nem engedem, hogy a kormány ki legyen szolgáltatva bármilyen civil szervezetnek vagy szakszervezetnek, ha szót akar érteni az emberekkel. Nekem meg kell, hogy legyen az a rendszerem, amellyel bármelyik magyar emberrel, bármikor szót tudok váltani, ha ő hajlandó velem szóba állni. Ez a konzultáció" - mondta.

A miniszterelnök kitért arra, azt szeretné, hogy nyárra ne maradjon senki, aki úgy érezheti, hogy az adórendszer átalakítása miatt kevesebb pénzt visz haza, mint korábban. Ugyanezt a következő évre is garantálja a kormány, 2013-tól pedig már mindenkinek jól kell járni az új adórendszerrel - húzta alá. Megismételte: "bérkommandóra" azért van szükség, hogy a versenyképességet javító egykulcsos, arányos adórendszer kiépítését végig lehessen vinni, s a kormány szavahihetőségén ne essen csorba azért, mert egy vállalat nem tartja be a bérmegállapodáskor tett ígéretét.

Orbán Viktor a következő évről azt mondta: a gazdasági fordulat megtörtént, ezután iparfejlesztési, mezőgazdaság-fejlesztési, turisztikai programokat kell indítani, vagyis a hangsúly a konkrét gazdasági programokra helyeződik. Fontosnak nevezte a közmunkaprogramokat, amelyekkel kapcsolatban közölte: július elsejétől kísérleti jelleggel, a következő évtől pedig tömegesen indítják el őket.

"A gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem 21. századi technológiával fog történni Magyarországon, hanem közmunkában" - mondta, kiemelve, hogy több százezer embernek akarnak közmunkát adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.