Orbán megtartaná a 13. havi nyugdíjat, de esküdt ellensége az ingatlanadónak

Orbán Viktor szerint adócsökkentéshez nincs szükség kiadáscsökkentésre, és - bár átgondolatlannak tartja - megtartaná a 13. havi nyugdíjat. Ha nem lesz gazdaságpolitikai változás, elkerülhetetlen a minimálbér megadóztatása. Orbán saját bevallása szerint "esküdt ellensége" az értékalapú ingatlanadónak. Arról, hogy fájdalommentes változást ígér-e a Fidesz, azt mondta: nem tudja, fájdalomnak nevezze-e, de többeknek biztosan többet kell majd dolgozni.

A jelenlegi helyzetben az előrehozott választások jelentik az egyetlen jó megoldást. Nincs értelme közös, össznemzeti válságkezelő lépéseken gondolkodni, mert a kormány teljesen elveszítette a bizalmat - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A Fidesz elutasítja az esetleges Bokros Lajos vezette szakértői kormány elképzelését is, ennek Orbán Viktor szerint 2006-ban volt realitása. Saját válságkezelő lépései közül elmondta, hogy 10 év alatt 1 millió új legális munkahelyet teremtenének. A tb-járulékot legalább 10 százalékponttal csökkentenék, az SZJA 18-20 százalék lenne.

Arra a kérdésre, hogy az adócsökkentést milyen költségvetési kiadáscsökkentéssel ellensúlyozná, Orbán azt mondta, hogy erre nincs szükség, mert az alacsonyabb adók, járulékok dinamizálják a gazdagságot, és összességében több bevétele lesz az államnak. Szerinte így a kormány eleve téves úton jár, amikor - ahogy fogalmazott - a klasszikus megszorító politikát folytatja.

A nyugdíjjal kapcsolatban azt mondta, annak idején átgondolatlannak tartotta a 13.havi nyugdíj bevezetését, ám ha már így alakult, a maga részéről most nem szüntetné meg.

Elkerülhetetlen a minimálbér megadóztatása?

"Ma még van olyan gazdaságpolitika, amivel a minimálbér adóztatása elkerülhető, de ha a dolgok így mennek tovább, akkor előfordulhat, sőt megjósolható, hogy ez nem lesz elkerülhető" - mondta a pártelnök a tv2-nek adott szerdai interjúban. Hozzátette: a kormánynak most kell megtennie bizonyos lépéseket, hogy a következő kormánynak ne kelljen ilyen intézkedéseket hozni.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva megismételte, hogy nem akarják elvenni a 13. havi nyugdíjat. Felidézte, hogy ő maga ugyan a bevezetését nem támogatta, ugyanakkor, ha már a szocialista párt megkapta ehhez a választópolgárok bizalmát, és most már ez a rendszer, akkor azt javasolja, "ha nem muszáj", akkor ehhez ne nyúljanak hozzá. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy ne kelljen elvenni" - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak az értékét mindenáron meg kell őrizni.

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy az ingatlanadó "esküdt ellensége", szerinte az értékalapú ingatlanadó Magyarországon még legalább egy évtizedig nem alkalmas eszköz arra, hogy a gazdaságpolitika részévé tegyék.

A Kádár-rendszer miatt nem jó az ingatlanadó

Mint mondta, a Kádár-rendszerben, amikor nem lehetett az embereknek két ingatlanuk, családok tették fel az életüket arra, hogy jó nagy házat építsenek, sokszor ésszerűtlenül nagyot. Ezeket a házakat utóbb, egy demokráciában megadóztatni azt jelenti, hogy nem értjük az élet valóságos természetét - hangsúlyozta.

A Fidesz konkrét programjára vonatkozó felvetésre Orbán Viktor úgy válaszolt, szerinte ahhoz, hogy egy választópolgár el tudja dönteni, hogy milyen irányba menjen az ország, nem azt kell tudnia, hogy a Fidesz nyolc vagy kilenc százalékkal akarja-e csökkenti az adókat, hanem hogy a mostani helyzethez képest radikálisan csökkenteni akarja.

'A mai helyzetben nem teljesen mindegy?'

Ha az a kérdés, hogy az adócsökkentés mértéke nyolc-, kilenc- vagy tízszázalékos lesz, az a mai helyzetben nem teljesen mindegy? A lényeg az, hogy a kormány nem csökkenti az adókat, sőt emeli, mi meg jelentősen csökkenteni fogjuk - fogalmazott a pártelnök. Szerinte minden információt megadnak, minden javaslatot megtettek, ami ahhoz szükséges, hogy az országban döntést lehessen hozni a jövőről.

Arra a kérdésre, hogy fájdalommentes változást ígér-e a Fidesz, Orbán Viktor úgy válaszolt, nem tudja, hogy fájdalomnak nevezzék-e, de kétségkívül dolgozni kell, és nagyon sok embernek valószínűleg többet kell dolgoznia, hogy családját és magát a felszín felett tartsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.