Orbán nem látta értelmét a közmédiumok összevonásának

Volna ennek bármi értelme? - kérdezett vissza Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy a Fidesz a közmédiumok összevonását tervezi. Persze, ezt Orbán még a választások előtt mondta.

„Volna ennek bármilyen értelme?” - ezt maga Orbán Viktor mondta, illetve kérdezett vissza a közmédiumok esetleges összevonásának tervével kapcsolatban épp a közszolgálati televízióban. Igaz, mindez még a 2010-es választások előtt, tavaly februárjában történt. Orbán a Ma Reggel című műsorban – Süveges Gergő kérdésére válaszolva – arról beszélt, hogy gyors és hirtelen átrendezésre nincs szükség.

„1990-ben lettem először tagja a magyar parlamentnek, amiért hálás vagyok a választópolgároknak. Hogy megadták a lehetőséget, hogy húsz éven keresztül testközelből láthassam, hogy hogyan alakul Magyarország sorsa. És a média kérdése, 1990 óta állandóan benne volt. Én, meg kell, hogy mondjam, nagyon kevés értelmes vitában tudtam részt venni, holott szerettem volna” - kezdte válaszát a későbbi miniszterelnök.

„Úgy gondolom, hogy a médiarendszeren belül minden mozdulatot ötször-hatszor meg kell gondolni. Semmilyen kapkodásra, összevonásra, szétválasztásra, átrendezésre itt – legalábbis rövid távon – feltétlenül szükség nincsen. Az egy másik dolog, azt javasolnám a következő kormánynak (azaz önmagának, a szerk.), hogy üljön le a médiumok képviselőivel, gondolja át az egész rendszert, kezdődjön egy megbeszélés, adjunk magunknak időt, ebben az ügyben a tatár nem hajt bennünket. Ez lehet félév vagy egy év. És próbáljunk a médiavilág szereplőinek, vagy legalábbis fontosabb szereplőinek megegyezésével, konzultációjának alapján valamilyen közös változást kialakítani. Ha az egyáltalán szükséges! - fogalmazott Orbán Viktor a tavalyi választások előtt pár héttel.

A kormányfő hozzátette: „De még egyszer mondom, a bajt én inkább ott látom, hogy a magyar kormány vagy a magyar állam azt a felelősséget nem vállalja, amit vállalnia kellene. Én például azt gondolom, hogy a közmédiumok fenntartása egyértelmű kormányzati feladat. A pénzt oda kell adni. A költségvetése nem lehet ilyen ravaszkodós, mint a magyar költségvetés általában. Hanem annak pontos számításokon kell alapulnia. És ráadásul szerintem a reklámot is közmédiumokból ki kellene szorítani. És az államnak önmagában kellene fenntartania ezt a médiumot. Ha, azt a felfogást vallja, hogy a kereskedelmi médiumok mellett kell közszolgálati médium is. Én ezt a felfogást vallom magaménak. Azt látom Németországtól Franciaországon át egészen Nagy-Britanniáig, amely a legliberálisabb ország mégiscsak Európában, hogy mindenhol fenntartják a közszolgálati médiumokat, ez egy állami felelősség, és ennek megteremtik a feltételeit. Ez, amit most mondok, a DunaTV-re is érvényes természetesen” - fogalmazott Orbán Viktor.

Majd azzal zárta: „én gyors, hirtelen átrendezés szükségességét nem látom, ellenben jó volna, ha partnerség jönne végre létre a közmédiumok működtetői és a kormányzat között...”

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Mindezt 2010. február 8-án. A videót: ITT nézhetik meg.

De nem ez az egyetlen ehhez kapcsolódó esemény, amire emlékezni érdemes. 2002 augusztusában a Fidesz elnöke az akkori államfő Mádl Ferenctől kért kihallgatást, mert veszélyben érezte a sajtószabadságot a Magyar Televíziónál és a Magyar Rádiónál történt személycseréket követően. Orbán akkor azt mondta, hogy „a vitatott személyi döntések következményeként még egyoldalúbbá válhat a magyar televíziós tömegtájékoztatás”, ezzel pedig tovább fokozódik „a magyar média amúgy is súlyos kiegyensúlyozatlansága”.

Sőt, azt is állította: „ezek a fejlemények súlyosan kedvezőtlen hatást gyakorolnak a magyar demokrácia és jogállamiság bel-és külföldi megítélésére.” Még ugyanebben az évben az Orbán Viktor által megalapított Szövetség s Nemzetért Polgári Kör az MTV akkori székháza előtt, a Szabadság téren tüntetést is tartott. Az eseményen felszólalók a sajtószabadság ravatalozójává kiáltották ki az MTV épületét. 

Orbán az MTV kamerája előtt
Budapest, 2009. október 2. Egy kamera monitorján látható, amint Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke interjút ad a Ma reggel című műsorban a Magyar Televízió (MTV) stúdiójában. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.