Orbán nem biztos az MSZP választási vereségében?

Ma Magyarországon már nincsen megosztottság: az emberek elsöprő többsége véli úgy, hogy változásra van szükség - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Echo TV-nek adott keddi interjújában.

A nemzeti ünnepen elmondott beszédében használt restauráció kifejezéssel összefüggésben a pártelnök kifejtette: nem a  szocialista társadalmi rend restaurációjáról van szó, hanem arról, hogy a szocialista hatalomgyakorlás diktatórikus rendjét akarja a kormány restaurálni. Szerinte azonban ez a kísérlet megbukott. Az emberek elutasítják, "nem azért, mert fideszesek, nem azért mert  radikálisok, nemzeti érzelműek, vagy polgári Magyarországot  akarnának, ezt a szocialista (...) értékválasztású emberek is  elutasítják. Nem akarnak egy ilyen országban élni."

Megismételte azt a kijelentését, mely szerint  Magyarország praktikusan csődben van, nem képes a működéséhez  szükséges erőforrásokat előreteremteni. "Ha képesek lennénk erre,  akkor nem kellett volna a világban összekalapozni mintegy 20 milliárd eurónyi összeget. Ma Magyarországot egy külföldi hitel tartja lélegeztetőkészüléken" - mondta.Új irányt kell vennie az országnak, amelyben világossá teszi, hogy a saját lábára fog állni - vélekedett.

A pártelnök szerint nevetséges dolog az ellenzéken számon kérnie  a kormánynak, hogy miért nem ad programot, amikor a kormányzatnak  egyetlen, komolyan vehető programja sincs. Hozzátette: "van  programunk (...), világosan tudjuk az irányokat".

Arra a felvetésre, hogy sokan azt gondolják, biztosan nem fogja megnyerni a választást az MSZP, Orbán Viktor úgy reagált: egyáltalán nem biztos ebben. Ha a jobboldal azt hiszi, hogy a választást  megnyerte, akkor nagyon téved. Az ország állapota indokolja a  változást, "de mi is tudunk hibázni" - fogalmazott. Szerinte ha nem az egységre szavaz a jobboldal, akkor a  kormányváltás elmaradhat.

Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy ha "kileng az inga és  megcsúszik a stabilitás", akkor az utca átveheti az irányítást, a  Fidesz elnöke úgy válaszolt: nem tart tőle, de tudomásul kell venni, hogy ebben a pillanatban az alkotmányosság határait súroló  eszközökkel idegesítik az embereket azok, akik hatalmon vannak. "Mindenkit arra kérek, hogy az alkotmányosság keretein belül adjon  rá választ, de ha nem így történik, tudomásul kell vennünk, hogy  mindenhatóak nem vagyunk" - mondta.

Orbán Viktor a politikai felelősség megállapításával  kapcsolatban kifejtette: azt nem fogadhatja el az ország, hogy  jönnek vezetők, tönkreteszik az országot, elkövetnek jogsértéseket, vagy hagyják, hogy ezek megtörténjenek, majd elveszítik a  választást, és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. "Ez nem fog  menni" - hangsúlyozta. A politikai felelősség jogi, időnként pedig anyagi és  büntetőjogi felelősség is, melyet vállalnia kell, aki vállalja a  politikai kormányzás lehetőségét - mondta.

Különösen azokat a látványos és nagy bűncselekményeket fogják egyenként kivizsgálni a nagy nyilvánosság előtt, amelyeket nem  derítettek fel, de amelyektől mégis hangos az ország - fűzte hozzá.

A nemzeti ünnepen történtekkel kapcsolatban Orbán Viktor úgy  fogalmazott, hogy az elmúlt 20 évet megcsúfoló események zajlottak Budapesten, amelyek következményekkel fognak járni. Mint mondta, sosem gondolta volna, hogy a kormányt bíráló szavakért bárkit is elő lehet álltani, vagy vele szemben eljárást lehet kezdeményezni. Egyértelműen törvénysértő intézkedések történtek - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a rendőrség teljesítménye ugrásszerűen javul majd, ha lesz egy belügyminiszter, akit a rendőrök elfogadnak, tisztelnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.