Orbán most a bankok érdekeit védi

Bálám szobra előtt nem kell térdre esni, de a bankokat sem lehet a végtelenségig terhelni - mondta Orbán Viktor, miután reggel megállapodást írt alá a megyékkel adósságuk állami átvállalásáról.

Az állam átveszi 2012 január elsejétől a megyei önkormányzati intézményeket. Erről a miniszterelnök ma reggel irt alá megállapodást a 19 megyei közgyűlés elnökével. Az ősz folyamán az erre vonatkozó törvényeket beterjesztik a Ház elé – mondta Orbán Viktor délelőtt, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón. Hosszú tárgyalásokat folytatott a kormány az önkormányzatokkal, hogy a rendszerváltás közügyi intézményét módosítsák, és az adósságfelhalmozó "rendszerhibát" kiküszöböljék. A miniszterelnök elmondása szerint  heroikus munkát végeztek a megyék, hogy azt az intézményrendszert, mely természetésésnél fogva termelte az adósságot, talpontartsák – a megyék ugyanis több feladatot kaptak az államtól, mint amennyi pénzt, forrást, ezért "nyakig eladósodtak". 

Orbán Viktor azt mondta, most 180 milliárd forintnyi adósság van a megyék nyakán. Az aláírt megállapodással ugyanakkor a megyei önkormányzatok kiszabadulnak az adósságcsapdából. És a jóvőben a megyei közgyűlések lesznek a kulcsszereplői a fejlesztési források elosztásának. A megállapodás azért is fontos szerinte, mert színvonalbeli különbség volt a megyék között- az adósságtól függött az egészségügy, illetve az oktatás szolgáltatási színvonala. Emellett a miniszterelnök szerint azért is fontos a megállapodás, mert csak pedagógusok húsz ezren dolgoznak a megyéknél – és "egyes helyeken szabályosan rettegtek" az ingatlanok elvesztésétől.

A megállapodással kijavítottunk egy hibát, azt, amikor húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor hibásan osztottuk el a feladatokat és a forrásokat, és ezzel belekergettük az önkormányzatokat egy áldatlan helyzetbe" – összegzett Orbán Viktor Viktor.

Nem könnyű szívvel írták alá

Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a megállapodást, ha nem is könnyű szívvel hozták meg – mert látható, hogy "borzasztó sok érdek és egyéni sors van mögötte" –, mindenki aláírta, mert minden megyei elnök eltökélt az átalakítás végrehajtását illetően.

Arra a kérdésre, hogy ezzel egyik zsebből átkerül az adósság a másik zsebbe, azaz az önkormányzatoktól az államhoz, Orbán Viktor azt mondta: megkezdik a hitelezőkkel a tárgyalásokat. "Ha az állam tárgyal a hitelezőkkel, jobb feltételekkel oldja meg a kezelhetetlenné vált, felhalmozott adósság sorsát, mintha 19 megye széttagoltabban folytatná a tárgyalásokat. A kincstár jobb megállapodást tud elérni".

Az ősz során hozzák meg azokat az ágazati törvényeket, amelyek arról szólnak, hogy az összes település oktatási és egészségügyi intézményeinek fenntartását átveszik az állam. "Mi abban hiszünk, hogy ha központilag szervezzük meg a látszámgazdálkodást, a dologi kiadásokat, ha egységesen alakítjuk ki az intézmények finanszírozását, akkor nem lesz olyan megye, ahol fizetést sem tudnak adni". 

Orbán Viktor arra nem válaszolt konkrétan, hogy a megyei jogú városok esetén mit jelent a megállapodás.

Óvatosan a bankokkal !

A Népszabadsag kérdésére, miszerint a 180 milliárdos adósság végül mennyi plusszterhet jelent a költségvetésnek, Orbán Viktor úgy válaszolt: "nem szabad elveszíteni a józan eszünket". Egy nemzetgazdaság nem tud kiszámíthatóan működni stabil bankrendszer nélkül, és a hitelezők a bankok.  A magyar bankrendszer vállára már nagyon sok terhet tettek. Ilyen volt a bankadó, most a végtörlesztés – emlékeztetett. Aztán a miniszterelnök Széchenyi István művét méltatta, amikor úgy fogalmazott: a modern élet úgy kezdődött, hogy egy gazdálkodó arisztokrata írt egy könyet, aminek az volt a címe, hogy Hitel. "Mi pontosan tudjuk, hogy hitel nélkül nem működik egy gazdaság. Amikor tehát tárgyalunk a hitelezőkkel, óvatosan kell eljárnunk, mert – hangsúlyozom –, tartósan veszteséges bankrendszerrel nem lehet növekvő gazdaságot fenntartani".

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón egyelőre nem mert "számokat" mondani arra vonatkozóan, hogy a 180 milliárdos adósság végül milyen terhet jelent a büdzsének. Szerinte ugyanis nem lehet tudni, hogy a devizahiteles végtörlesztés pontosan mekkora terhet jelent a bankoknak. – Nagyon-nagy terhet jelent. De azért is óvatosnak kell lenni, mert nem lenne jó, ha a bankrendszerben az a felfogás alakulna ki, hogy az ő szempontjaikat a kormány negligálja. Akkor a gazdaság finanszírozása ügyében ugyanis kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket. Mi nem bánunk kesztyűs kézzel a bankokkal: azt az előző húsz évben kialakult pénzmitológiát, hogy Bálám szobra előtt állandóan térdre kell esni, a mostani kormány nem követi. De annak tudatában kell eljárni velük szemben, hogy bankok kellenek, hitel kell, a gazdaságot is finanszírozni kell – mondta végül a miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.