Orbán megvizsgáltatja a hortobágyi földhaszonbérleti szerződéseket

Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Kehi vizsgálja a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket.

"A szerdai kormányülésen a miniszterelnök felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket, valamint az azokkal kapcsolatos körülményeket vizsgálja meg arra vonatkozóan, hogy történtek-e szabálytalanságok, jogsértések" - közölte Giró-Szász András az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A Hortobágyi Nemzeti Park tavaly hirdette meg az állami földek haszonbérbe adását, a pályázat eredményét idén január 14-én tették közzé a HNP honlapján Szilágyi Gábor igazgató aláírásával. A lista azonban a bihari gazdáknál alaposan kiverte a biztosítékot, mert vannak olyan nyertesek, akik életvitelszerűen nem a pályázatban megadott lakcímen élnek, így a helyi gazdálkodók elestek a nekik ígért földektől.

Szerdán újabb eset jutott tudomásunkra: elvesztette a legelőjét a balmazújvárosi Tóth József, aki huszonnégy éve működteti tejtermeléssel foglalkozó családi gazdaságát, jelenleg csaknem ötszáz darab Holstein-fríz és magyartarka tehene van, de nem tudja, hogy az állatokat ezek után hova fogja tenni.

A Dinnyés tanyán az 1990 óta családi gazdálkodóként és egyéni vállalkozóként gazdaságát működtető férfin kívül dolgozik a felesége, két lánya, az unokája és még hét alkalmazott. Most pályázatot nyújtottak be arra a százhetven hektáros legelőre, amelyet mindig is ők  béreltek a Hortobágyi Nemzeti Parktól, s ahol az állataikat legeltetik. A HB 236-os pályázatot azonban nem ők nyerték meg, hanem egy másik mezőgazdasági vállalkozó, aki Tóth József szerint csak nemrég kezdte, s akinek talán tíz-tizenöt bivalya van.

 A "földmutyi" miatt elkeseredett hajdú-bihari gazdák forgalomlassító tüntetést tartanak pénteken Berettyóújfalu határában a 42-es főúton. A tüntetést a rendőrség tudomásul vette, a helyszínt a szervezők a rendőrséggel egyeztették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.