Orbán megint segítséget ígér a devizahiteles közszolgáknak

A végtörlesztésnél állítólag kedvezőbb megoldást talált a kormány a közszolgák "devizahitel-csapdából történő kimentésére". Orbán Viktor erről újabb levelet ír. Tavaly már küldött egyet, de az sokak szerint csak átverés volt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI érdeklődésére kedden arról tájékoztatott, hogy a leveleket ezen a héten postázzák, a közszolgálatban dolgozók pedig legkésőbb a hét végén, jövő hét elején meg is kapják azokat.

A levélben a miniszterelnök arról ír - ismertette a szóvivő -, hogy a kormány olyan megoldást talált ezen családok "devizahitel-csapdából történő kimentésére", amely kedvezőbb a végtörlesztésnél. Az új típusú árfolyamgát ugyanis - a gyermekszámtól függő állami kamattámogatásnak köszönhetően - átlagosan harminc százalékkal alacsonyabb havi törlesztőrészletet fog eredményezni a jelenleginél - hangsúlyozta.

Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken közölte, hogy a végtörlesztésnél kedvezőbb kondíciójú, állami kamattámogatással kiegészített árfolyamgát rögzítését ajánlja a kormány a közszféra devizahitellel rendelkező dolgozóinak. Elmondta akkor azt is, hogy a havi törlesztőrészlet pontos megállapításához szükséges modellszámítások - amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgoz ki - hamarosan a munkaadókhoz kerülnek, a munkavállalók pedig náluk érdeklődhetnek.


Orbán már tavaly karácsony előtt is írt levelet a közszolgálatban dolgozóknak,  amelyben a devizahitelek végtörlesztéséhez kedvezményes hitelt ígért. Ezért az érintetteket felszólította, hogy végtörlesztési szándékukat december 30-ig jelezzék a bankjuknál és munkahelyi vezetőjüknél is. Ezt sokan meg is tették, és részben ez lehetett az oka, hogy a két ünnep között a bankfiókokban órákig kellett sorban állni.

Az igyekezet azonban feleslegesnek bizonyult, mert mostanra egyértelműen kiderült: az állam egyetlen fillérnyi kedvezményes hitelt sem ad. A végtörlesztés lehetősége így elszállt. A törlesztési szándék bejelentésének szerencsére nincs semmilyen jogkövetkezménye – erre egyébként a közszolgáknak küldött tájékoztatóban tavaly fel is hívták a figyelmet, mintha számítottak volna rá, hogy az ígért támogatásból nem lesz semmi –, aki viszont azért nem próbálkozott a devizahitele lezárásához piaci alapú forinthitelt felvenni, mert az Orbán által kilátásba helyezett segítségre várt, ráfázott.

Ezek után kérdéses, hogy a kormányfő újabb levelét mennyire lehet majd komolyan venni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.