Orbán megint nemet mondott az IMF-re

"Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól – jelentette be a Fidesz-KDNP-frakció döntését csütörtökön a miniszterelnök Facebook-oldalán. A bejelentés valószínűleg egy előre kidolgozott kormányzati kommunikációs stratégia egyik lépése.

Orbán Viktor ezzel a frakcióülésről kiszivárgott, a sajtóban megjelent állítólagos IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét, így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzeket, ő maga is felsorolta a közösségi oldalon közzétett videoüzenetben.

Az IMF-delegáció egy tagja lépi át a néhány tüntető által kifeszített láncot

Közölte: "az IMF és az EU Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit" a kormánypárti képviselőcsoport is végigvette Sárváron, "van tehát tudásunk most már arról, mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági, pénzügyi garanciát szeretnénk igénybe venni". "A lista hosszú, a sajtóban olvasható" – jegyezte meg.

Ezek a lépések nem érdekei Magyarországnak, "ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett, én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem" – mondta Orbán Viktor. A Fidesz-KDNP-frakció sárvári tanácskozásán ezért arra hatalmazta fel a kabinetet, hogy egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban – közölte a kormányfő.

A miniszterelnök bejelentésének hírére azonnal gyengült a forint és esett a tőzsde.    

A felvétel megtekinthető Orbán Viktor Facebook-oldalán>>> 

Pávatánc az IMF-fel

Az IMF-tárgyalások rétestészta hosszúságú sorozatában új fejezet nyílik, egyelőre azonban arról nem esik szó, hogy Matolcsy György mintájára ezúttal Orbán Viktor végleg kipaterolta volna „a mi bankunkat”, azaz az IMF-et. Magyarország a piacokról történő adósságfinanszírozásban bízva tavaly év közepén mutatott képletesen ajtót az IMF-nek, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevezetes beszédében kipaterolta a 2008 ősszel Magyarországot a pénzügyi összeomlástól megmentő nemzetközi szervezetet.

Az ügy novemberben vett új fordulatot, amikor is a hazai költségvetési anomáliák és az euróövezeti adósságválság elmélyülése kapcsán a nemzetközi piacokon tapasztalt befektetői bizalomvesztés eredőjeként küszöbön állt Magyarország leminősítése. Matolcsy György azonban megneszelve a Standard and Poor's hitelminősítő által fontolóra vett lépést, november végén hirtelen bejelentette, hogy hiteltárgyalásokat kezdeményezünk egy biztonsági védőhálóról, amit az IMF nyújtana nekünk, de nem vennénk fel pénzt belőle, csak a befektetőket nyugtatnánk meg arról, hogy fizetőképesek maradtunk.

Az IMF-tárgyalások vezetésével Matolcsy helyett Fellegi Tamás korábbi nemzeti fejlesztési minisztert bízták meg. Azt viszont nem kerültük el, hogy mind a három nagy hitelminősítő a befektetésre már nem ajánlott, bóvli kategóriába száműzze a hosszú távú magyar államadósságot.

Még a 2012-es költségvetés és az új alaptörvény szilveszteri áterőszakolása előtt, december közepén különös körülmények között, idő előtt távozott Magyarországról az IMG tárgyalódelegációja, s a hiteltárgyalások felújítására az Európai Unióval vívott féléves csatározás után júliusban kerülhetett csak sor. A jegybanki függetlenség biztosítására vonatkozó garanciákat ekkor vállalta a kormány, és vitte át az ezekhez szükséges törvénymódosításokat a parlamenten. A tárgyalásokkal ekkor már Varga Mihály korábbi miniszterelnökségi államtitkárt bízták meg.

Ő a kezdettől fogva a megállapodás sikeréért dolgozott, kifelé ezt kommunikálta. Most egy alternatív EU/IMF-alku kidolgozása vár rá, ami új megvilágításba helyezi hétfői kijelentését, miszerint: „Nem ússzuk meg IMF-hitel nélkül”. A piaci elemzők is így látják.

Kommunikációs trükk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem most és nem tárgyalási feltételekként közölte javaslatait a kormánnyal, és több pont minden bizonnyal nem is abban a formában fogalmazódott meg, ahogy az megjelent – írja a tárgyalásokat ismerő forrásokra hivatkozva a Hvg.hu. Egy neve elhallgatását kérő, a jelenlegi tárgyalásokat is jól ismerő szakértő szerint – írja a portál – a kormány eljátssza, mintha most értesülne a Valutaalap felvetéseiről. A Budapesten tárgyaló EU/IMF-küldöttség júliusban hátrahagyott egy helyzetértékelést (fact setting), amelyben konkretizálták, hogy milyen feszültségeket látnak, és milyen területeken érdemes lépni. Ez a sajtóban megjelent. A kormányfő kommunikálta is, hogy az álláspontok távol állnak egymásról. Most pedig úgy csinálnak, mintha Sárváron érte volna őket egy távirat” – idézik a tárgyalások menetére rálátó forrást.

Előre kidolgozva

A Fidesz-KDNP frakciószövetség Sárváron a zárt tanácskozáson állast foglalt a képviselők elé tárt állítólagos IMF  feltételrendszeréről – erősítette meg a Népszabadságnak egy kormányzáti forrás délután, miután a Facebookon nyilvanosságra hozták Orban Viktor videóüzenetét. Arról ellentmondásos információk jutottak el munkatársunkhoz, hogy mikor került sor a "horrorisztikus" 10 pont megbeszélésére. De úgy tűnik, a miniszterelnök egy előre megírt forgatókönyv szerint alakította Sárváron az IMF-vonalat, és a frakció állasfoglalása is a politikai színjáték része. A 10 pont nyilvanosságra kerülése/kiszivárogtatása nyilván azt a célt szolgálta, hogy Orbán Viktor erősítse a megszorításokat elutasító tárgyalási pozícióit, mielőtt ismét tárgyalóasztalhoz ül az IMF-fel. Sárvárral a háta mögött a miniszterelnök tud hivatkozni arra, hogy a megszorítással járó feltételeket a parlamenti kétharmad nem szavazná meg úgysem.

Orbán Viktor mindenesetre már csütörtökön visszatér Budapestre, az előzetes hírek szerint – nyilván ez is a kormányzati kommunikácios stratégia része – péntek reggel már a közrádióban magyarázza el, miért nem kell IMF-hitel "ilyen áron". Szombaton a jobboldali holdudvarát, saját táborát hangolja a 10 pont, illetve az IMF ellen, hétfőn pedig a parlamentben napirend előtt szólal fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.